30.03.2020 15:20:04

Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk özel bir televizyonda katıldığı canlı yayında Covid-19 pandemisi sebebiyle Bakanlığımızca alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

İŞKUR tarafından düzenlenen Aktif ve Pasif İşgücü Programlarına değinen Bakanımız Selçuk, Pasif İşgücü Programları kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Sigortası uygulamaları olduğunu belirterek Kısa Çalışma Ödeneğinin hangi sebeplerle uygulandığını anlattı. Koranavirüsün zorlayıcı sebepler arasında olduğunu aktaran Bakanımız “Covid-19 sebebiyle etkilenen bütün işletmelerimiz İŞKUR üzerinden kısa çalışma uygulamasına başvurabilirler” dedi. Başvuru süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakanımız, süreci mümkün olduğu kadar kolaylaştırdıklarını ve herhangi bir sektör ayrımı yapmadıklarını ifade etti. 

 

Başvuru sayısı hakkında da bilgiler aktaran Bakanımız Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneğine bir haftada 19 bin firma başvurdu. Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor. Sektörel dağılımlara baktığımız zaman imalat yüzde 52 ile birinci sırada yer alıyor. İkinci olarak konaklama ve yiyecek hizmetleri, üçüncü olarak ise toptan ve perakende ticaret geliyor” dedi. Kısa Çalışma Ödeneğinin yanı sıra sosyal yardımlardan da bahseden Bakanımız Selçuk geçen aya kadar vakıflara 135 milyon gönderdiklerini bu ay ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle bu miktarın 180 milyona çıkarıldığını söyledi.

 

“Vatandaşlarımız, Hiç Evlerinden Çıkmadan, Çoğu Kamu Hizmetine E-Devlet Aracılığıyla Online Ulaşabiliyorlar” 

Bakanımız Selçuk, son olarak sağlık tedbirleri kapsamında evde kalmanın önemini değinerek şu hususların altını çizdi: "Ülkemizin yıllardır üzerinde çalıştığı bir e-Devlet kapısı var. Burada biz 5 bini aşkın kamu hizmeti sunuyoruz. Bakanlık olarak da özellikle İŞKUR ve SGK kanalıyla 227 hizmetimiz var. Dolayısıyla vatandaşlarımız, hiç evlerinden çıkmadan, çoğu kamu hizmetine e-Devlet aracılığıyla online ulaşabilirler. Bu süreçte birimlerimize gelmeden tüm başvurularını evlerinden gerçekleştirebilirler.”