23.03.2019 19:24:58

Bakanımız Selçuk Samsun İstihdam Buluşması’nda

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, İstihdam Seferberliği 2019 Samsun Buluşması’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Samsun’u gitti. Bakanımız Selçuk’a Samsun ziyareti kapsamında Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, SGK Başkanımız Dr. Mehmet Selim Bağlı ve Bakanlığımız yöneticileri de eşlik etti.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Samsun'da Vali Osman Kaymak tarafından karşılanan Selçuk, valilik şeref defterini imzaladı. Valilik toplantı salonunda basına kapalı olarak düzenlenen Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Selçuk, ilgili kurumlardan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Toplantıya Samsun Valisi Osman Kaymak, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Samsun İl Müdürümüz Haşim Meydan, Bakanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.

Selçuk, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, İzmir'de down sendromlu öğrencileri taşıyan servis minibüsünün kaza yaptığı haberini aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "İzmir'in Çiğli ilçesinden down sendromlu çocuklarımız ve ailelerini taşıyan minibüsün devrildiği ve 28 yaralımız olduğu bilgisini aldık. Yavrularımıza ve ailelerine acil şifalar diliyoruz. İzmir İl Müdürlüğümüz ve ekiplerimiz tedavileri için sahadalar. Tedavileri için gereken yakın alakayı göstermekteler, takip ediyorlar durumu."

"Samsun'a 2002 Yılından Bu Yana 29 Milyar Liralık Yatırım Yaptık"

Bakanımız Selçuk, Samsun'da birçok alanda çeşitli yatırımlar yapıldığını anlatarak, şunları belirtti: "Samsun bizim için yatırım, kalkınma ve üretim alanında çok önemli şehirlerimizden biri. Ekonomi, ticaret ve tarımda daha da öne çıkmasını istediğimiz illerden biri. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2002 yılından bu yana ilimizde toplam 29 milyar liralık yatırımla Samsun yeni bir çehre kazandı. Yatırımları daha da artıracağız. 2002'den bu yana toplam 2,8 milyar liralık sosyal yardımı vatandaşlara ilettik. Bunların yaklaşık yarım milyar lirası da geçen sene gerçekleşti."

“Samsun’da 119 Bin Kişiyi İşe Yerleştirdik”

İŞKUR aracılığıyla Samsun'da son 17 yılda 119 bine yakın kişinin işe yerleştirildiğini aktaran Selçuk, geçen seneye kıyasla işe yerleştirmede bu yıl ocak ve şubat aylarında yüzde 10 artış olduğunu dile getirdi. 2002'de İŞKUR'un tüm Türkiye'de işe yerleştirdiği kişi sayısı 24 bin olduğunu kaydeden Selçuk "2018'e baktığımızda ise sadece Samsun'da 26 bin  vatandaşımızı istihdamla buluşturduğumuzu görüyoruz. Ülke genelinde 1 milyon 250 bin kişi de İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildi" dedi.

Bakanımız Selçuk daha sonra Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının (STSO) ev sahipliğinde Şehit Ömer Halis Demir Konferans Salonu'nda düzenlenen İstihdam Seferberliği 2019 Yılı Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan ve Fuat Köktaş, Samsun Valisi Osman Kaymak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, SGK Başkanımız Mehmet Selim Bağlı, İl Müdürümüz Haşim Meydan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve protokol üyeleri de katıldı.


“17 Yıldır Başarılı Bir Büyüme Grafiği İzliyoruz”

2002 yılından beri devamlı büyüyen bir ekonomi grafiği olduğunu kaydeden Selçuk, “Ekonomimiz son 17 yıldır başarılı bir büyüme grafiği izliyor. 2002 yılından bu yana ortalama yıllık 5,6 oranında bir büyüme oranına ulaştık. Bu süreçte yeni pazarlara açıldık. Katma değerli ürünlerimizi arttırdık. 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatımızı bugün yaklaşık 170 milyar dolara ulaştırdık. Daha fazla çalıştık, daha fazla ürettik. 2002 yılında 727 bin olan işyeri sayımız bugün 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız da 12 milyondan 22,3 milyona ulaştı. Bu 17 yıllık süreçte içte ve dışta çok büyük badireler atlattık. Milletimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her türlü antidemokratik girişimin üstesinden geldi. Son olarak 2018 yılında döviz üzerinden ekonomik spekülasyonlara da maruz kaldık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte bütün kabinemizin aldığı ekonomik tedbirlerle inşallah ekonomik dengelenme hedefi üzerine de inşa ederek, istikrarla devam etmekteyiz. Öncü göstergelere baktığımızda da ekonomimizin bu dengelenme sürecinde büyüme grafiğine tekrar kavuştuğunu görüyoruz” dedi.

“Son 15 senenin rekorunu kırdık”

İş yapma kolaylığı endeksinde son 15 yılın rekorunu kırdıklarının altını çizen Selçuk, “Uygulamaya koyduğumuz pek çok reform ve teşvikle de iş dünyasının yanında olduğumuzu her zaman gösterdik. Attığımız son adımlarla da iş insanlarının finansmana erişimini kolaylaştırdık. Esnaf ve sanatkârlarımıza işletme-yatırım kredisi imkânı sağladık. Değer üreten, yerli ve milli Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz reformlarımızın sonuçlarının uluslararası göstergelere de yansıdığını görmekteyiz. Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksi var. Kredi alma, işe başlama ve yatırımcıların korunması gibi birçok alt göstergede bütün dünyadaki ülkeleri kıyaslıyor. Biz burada hem prosedür sayıları hem süreleri hem de maliyetler gibi kıstaslar üzerinden Türkiye son 15 yılda en iyi rekoru alarak, 180 ülke içinde 43’üncü sıraya kadar yükseldi. Türkiye’de her geçen gün iş yapmak daha da kolaylaşıyor. İşverenlerimiz daha kolay bir ortamda iş yapma imkanına kavuşuyor. 180 ülke arasında 43’üncü olmak, son 15 senenin en iyi rekoru. Bu reformlar ve ekonomik büyümenin neticesinde işgücü piyasamız da gelişti. Kadınından gencine daha fazla vatandaşımız iş imkanına kavuştu.” diye konuştu.

“İşverenlerimize 149 milyar liralık bir destek sağladık”

İşverenlere sağlanan desteklerden de bahseden Bakanımız Selçuk, “Tüm bu teşviklerden yararlanan işletme ve çalışan sayımızda gün geçtikçe artıyor. Bakanlık olarak yeni teşvikimizle beraber toplamda 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamız ile bugün 1,7 milyona yakın işverenimizin ve 11 milyondan fazla sigortalımızın yanındayız. Pirim teşviklerini hayata geçirdiğimiz 2004 yılından bu yana da biz işverenlerimize 149 milyar liralık bir destek sağladık. Bu da ekonomimizin ve Türkiye’mizin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi aynı zamandı.” şeklinde konuştu.

Vali Kaymak: “Yabancı Yatırımcıları Şehrimize Çekmek İstiyoruz”

Samsun’un kalkınması için her alanda çalışma yaptıklarını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak ise “İlimizde yatırımcıların yönlendirilebileceği, il merkezine yakın alanlarda yeni OSB’ler oluşturmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca başta Bafra ve Kavak OSB olmak üzere yeni kurulan Çarşamba OSB’de de yoğun yatırım ve tanıtım faaliyetleri öngörüyoruz. Yabancı yatırımcıları şehrimize çekmek için şehrimizdeki potansiyel yatırım konularını gösteren bir broşürü hazırlayıp gönderdik. İnşallah Samsun, bu çalışmaların meyvesini kısa zamanda alacaktır” açıklamasında bulundu.


 “Bu Topraklarda Bereketi ve Umudu Biz Hiç Kaybetmedik, Kaybetmeyeceğiz”

İşverenleri yatırım yapmaya davet eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “İnsanlar zor günlerinde devletini yanında ister. Devletimiz de bugün zor günümüzde işverenlerin yanında duruyor. ‘İşçi çıkartmayın, 3 ay boyunca işçilerin tüm yükünü ben üstlenirim’ diyor. Samsun iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Bu fırsatlardan, bu tarihi desteklerden faydalanın. İstihdam kampanyasına muhakkak katılın. Hedefimiz çok büyük ama biliyorsunuz insan ancak çalıştığını elde eder. Bize düşen de bu. Gayret bizden, takdir Allah’tan. İlk gelen rakamlar olumlu. İstihdamda pozitif ivmeyi başlattık. Devamı da gelecek inşallah. En az bir işsiz vatandaşımızı bir işe alarak işinizi geliştirin. Ekonominin büyümesine katkınız olsun. Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun. Bu topraklarda bereketi ve umudu biz hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 “İŞKUR’u Birinci Kanal Olarak Kullananların Oranı Yüzde 61,8’dir”

İŞKUR’un istihdamın artırılması noktasında çok önemli bir kurum olduğunu belirten Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ise “2017 yılından bu zamana sürdürülen İstihdam Seferberliği’nde Samsunumuz tarihinden aldığı ilhamla görevini yerine getiren bir şehrimizdir. Biz, İŞKUR olarak yaptığımız hizmetleri paydaşlarımızla işbirliği içerisinde değerlendiren bir kurumuz. Türkiye’de işverenlerimizin eleman temininde İŞKUR’u birinci kanal olarak kullananların oranı yüzde 61,8’dir. Bu oran Samsun’da ise yüzde 93,6’dır. Türkiye’de İŞKUR’un Bakanlığımızın ve devletimizin bu yönüyle hizmetlerinden haberdar olma oranı yüzde 46,8 iken, Samsunumuzda bu oran 79,3’tür” dedi.

“Sürdülebilir Bir Sanayi Alt Yapısını Bu Şehre Kazandırmamız Gerekiyor”

Samsun’a sürdürülebilir bir altyapının kazandırılması gerektiğini vurgulayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da şunları söyledi:  “Geride bıraktığımız her zorlu süreçten olduğu gibi, bundan da güçlenerek ve büyüyerek çıkacağımıza yürekten inanıyoruz. 1901 yılından bu yana Samsun’un kalkınmasına destek veren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bundan önceki süreçlerde olduğu gibi istihdamın artırılması noktasında yine destek vermeye devam edeceğiz. Bizim daha büyük ve daha güçlü bir aile olabilmemiz için büyümemiz şart. İstihdam Seferberliğinin özelde Samsun, genelde tüm Türkiye için başarılı sonuçlar elde edeceğine gönülden inanıyorum.”