28.07.2022 19:02:06

Bakanımız Vedat Bilgin, Bursa’da “Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı”nın Tanıtım Toplantısına Katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin, “Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı”nın tanıtım toplantısına katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Bursa’ya gitti. Toplantıda konuşan Bilgin, projenin ülkenin çeşitli sanayi şehirlerinde uygulamaya koydukları yeni bir program olduğunu kaydederek “Üretim Sürecine Katılım Programı”nın Türkiye’nin istihdam açığının karşılanmasına katkıda bulunacağını ve yıl sonuna kadar Türkiye’nin tüm şehirlerinde sanayide 50 bin yeni istihdam oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Programın başarılı olmasının sanayiye çeşitli sektörlerde yetişmiş iş gücü sağlayacağının altını çizen Bilgin, “Bu tabii Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu şartlar açısından fevkalade anlamlıdır. Çünkü Türkiye gelişmekte olan bir ülke, hızlı gelişen bir ülke. Diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştığı çeşitli boyutlar var. Geçtiğimiz salgın döneminde, pandemi sonrasında bunu açıkça gördük. Yüzde 11,7 büyüyen bir ülke olarak ayrıştık. Büyüme hızımız oldukça yüksek.” diye konuştu.

 

Bilgin, işsizlikle mücadeleye de değinerek şu bilgileri paylaştı: “Üretim Sürecine Katılım Programı, burada bizi bir araya getirdi. Bunu destekleyen başka programlarımız da var. İŞKUR’un yürüttüğü işbaşı eğitim programları var. Bunlar da doğrudan doğruya istihdam öncesinde çeşitli eğitim programlarıyla insanlarımızı, emekçilerimizi istihdama hazırlama, farklı düzeylerdeki emek niteliklerine sahip olan genç işsizlerimizi iş sürecine dâhil etme programları. İşsizliğe karşı mücadelede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emeğin yanında. Diğer programımız doğrudan istihdam. Yani bir eğitim, kurs gibi bir projenin içine girmeden doğrudan istihdam. Üretim sürecine katılım programı da bunlardan biridir.”

 

“Üretim Sürecine Katılım Programı, İstihdamı Garanti Ediyor”

Yürüttükleri programlarla sanayi kuruluşlarıyla iş arayan insanları bir araya getirdiklerini belirten Bakanımız Bilgin, konuşmasına şöyle devam etti: “Onlara biz 3 ay ya da 6 ay destek veriyoruz. Onun finansmanını biz gerçekleştiriyoruz. Bu iş sürecine katılım programına giren işçilerin 3 ya da 6 ay bütün ihtiyaçları karşılanıyor; ücretlerini, sigorta primlerini biz veriyoruz. Bunun amacı; işçiyle işverenin bir üretim sürecinde buluşturulması; emeğe nitelik kazandırarak bizim desteklediğimiz aşamadan sonra iş sürecine uyum sağlayacak kalitedeki emeğin istihdamının devam ettirilmesi. Bu aynı zamanda ülkemizdeki kayıt dışı istihdamı, özellikle yabancıların kayıt dışı istihdam içinde yer almalarını önleyecek, düzenli çalışmayı, düzgün çalışmayı, düzgün işi örgütleyecek bir programdır.” Bakanımız Bilgin, programın Türkiye çapında hızla yayılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

 

Programa; Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan’ın yanı sıra Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uluslararası Göç Örgütü Kıdemli Program Koordinatörü Torsten Haschenz, Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, kurum müdürleri ile sektör temsilcileri katıldı.

 

Bakanımız Bilgin, “Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı”nın tanıtım toplantısının ardından; otomotiv yan sanayi metal sektöründe kalıp, teçhizat ve komponent tasarlayan Beyçelik Gestamp AŞ’yi ziyaret ederek firma yetkilileriyle görüştü. Fabrikayı gezen Bakanımız ve beraberindeki heyet, sektörün geldiği noktayla ilgili bilgiler aldı. Ardından, Bakanımız Bilgin’in başkanlığındaki heyet asfalt yol yapımı üzerine faaliyet gösteren Simge Group’u ziyaret etti.