25.04.2019 14:45:24

İstanbul Kariyer Ve İstihdam Fuarı Ziyarete Açıldı

İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı “İstihdam Seferberliği Buluşması” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un teşrifleriyle başladı.

 

Fuarın açılış törenine Bakanımız Selçuk’un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan ve İl Müdürümüz Yunus Yelmen katıldı.

 

Açılış töreninde konuşan Bakanımız Selçuk “Siyasi istikrar ve her alanda uygulanan etkin politikalar sayesinde, ekonomik gelişmemizde olumlu bir performans sergiledik. Bu istikrar doğrultusunda Türkiye’nin 2002 yılından günümüze 3 buçuk kat büyümesini sağladık” dedi.



“Kadın İşgücüne Katılım Oranını Yüzde 23,2’den Yüzde 34,1’e Çıkarmayı Başardık”

2002 yılında 727 bin olan iş yeri sayısının 1,9 milyona; aktif sigortalı sayısının da 12 milyondan 22,3 milyona yükseldiğini ifade eden Selçuk, “Hükümetlerimizin büyüme-istihdam bağlamındaki önceliği; ‘nitelikli’ iş imkânları oluşturarak, istihdam dostu bir büyüme sağlamaktır. OECD verilerine göre, 2007-2018 yıllarındaki işgücü artışı Avrupa Birliği’nin tamamında 10 milyon iken, ülkemizde 9,5 milyon artış gerçekleşti. Kadın işgücünde aynı dönemde AB’de 7,6 milyon artış varken, Ülkemizde 4,5 milyon artış sağladık. Kadın işgücüne katılım oranını yüzde 23,2’den yüzde 34,1’e çıkarmayı başardık. 2007 ile 2018 yılları arasında genç istihdam sayısını yaklaşık 622 bin kişi artırarak OECD’ye üye ülkeler arasında ilk sırada yer aldık” diye konuştu.



“Özel Sektör İşe Yerleştirme Sayımızı 50 Kat Artırdık”

Türkiye genelinde 2002’de 24 bin 482 olan özel sektörde işe yerleştirme sayısını 2018’de 50 kat artışla 1 milyon 240 bin 308’e çıkardıklarını da belirten Selçuk, şunları söyledi “Bu sayının yüzde 23’ü tek başına İstanbul’da gerçekleşti. Bu oran ilimizin istihdam potansiyelini açık şekilde ortaya koymaktadır. Kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler, madde bağımlıları, sosyal yardım yararlanıcıları gibi dezavantajlı konumdaki kişilere, iş arama motivasyonu ve yöntem desteği vermek gayesiyle İş Kulüpleri Projesini hayata geçirdik. Aktif İşgücü Piyasası Programlarımız kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programları uyguluyoruz. 2009 yılından bugüne 3 milyonu aşkın kişi aktif işgücü programlarımıza katıldı. Bu katılımcıların 1 milyon 261 bini işbaşı eğitim programlarımızdan faydalandı.”



İstihdama olan destekler ve hedefler hakkında da konuşan Bakanımız, “İşverenlerimizin bu ayın sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücretini de devlet olarak biz karşılıyoruz. Eğer şartlar sağlanırsa, izleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz. İlave İstihdam Teşvikimizi bir önceki yıl çalışan sayısı ortalamasına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalının primlerini ve vergisi karşılayarak 2020 yılına kadar sürdüreceğiz. Her bir sigortalı için aylık 1.113,14 TL olan desteğimiz, bilişim ve imalat sektöründe aylık 2.712,14 TL olarak uygulanıyor. Ayrıca 12 ay olan uygulama süremizi de 18-25 yaş arası gençlerin, kadınların ve engelli vatandaşlarımızın işe alınması durumunda 18 aya çıkardık” dedi.

 

"İstanbullu İşverenlerin Taahhüdü 900 Bin"

Çalışmaların ve desteklerin istihdama, iş gücü piyasasına ve nihayetinde insanlara verdikleri değerin göstergesi olduğunu anlatan Selçuk, şöyle devam etti: "2019'da; engelli, kadın, genç ve uzun süreli işsiz gibi toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde İŞKUR aracılığıyla özel sektörde 377 bin vatandaşımızı işe yerleştirdik. Sene sonuna geldiğimizde, işverenlerimizin desteğiyle 2 milyon 500 bin istihdam sözümüzü işverenlerimizin tutacağına inanıyoruz. Sadece İstanbul'da verilen söz 900 bin civarındaydı. 2019 bitmeden bu rakamı hedefliyoruz."

 

“100 Binin Üzerinde Katılım Bekleniyor”

Vali Yerlikaya ise konuşmasında, “Kadim şehrimiz İstanbul, pek çok fuara ev sahipliği yapıyor. Ama İstanbul için bu fuar en önemlisi. Yeni Türkiye’de İŞKUR adında 81 ilde örgütlenmiş, teşkilatlanmış gerçek anlamda istihdam konusunda tarih yazan bir teşkilatımız var. İstanbul’umuzda yedincisi düzenlenen fuara geçen sene 220 firma katılmıştı; bu sene 230 firma katıldı.  Bu sene katılan firmalar 500 binin üzerinde istihdam sağlamıştır. Geçen yıl 63 bin kişi fuarımıza gelmişken; biz bu rakamın bu sene 100 binin üzerinde olmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

 

“Kariyer ve İstihdam Fuarı’nda İşveren ve İş Arayanları Bir Araya Getiriyoruz”
Her yıl düzenledikleri istihdam fuarlarında işveren ve iş arayan vatandaşları bir araya getirdiklerini ifade eden Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya da, “Türkiye işgücü piyasasında önemli hususlardan biri de işverenlerimizin aradığı elemana ulaşmakta çektiği zorluktur. Dünyada istihdam kurumlarının ve ülkemizde İŞKUR’un asli görevi, iş arayanla işvereni buluşturmak ve birlikte iş imkânlarını oluşturarak nitelikli elemanı da temin etmektir” dedi.



“İstanbul’da 291 Bin 112 Kişiye İstihdam Sağladık”
İŞKUR’un 2002 yılında İstanbul’da 3 bin 923 kişinin özel sektörde işe yerleşmesine aracılık ederken, 2018 yılında bu rakamın 291 bin 212 kişiye çıktığını vurgulayan Genel Müdürümüz, İŞKUR’un uyguladığı Aktif İşgücü Programlarına da değindi: “İŞKUR olarak 2002’de sadece bin 497 kişiyi Aktif İşgücü Programlarımızdan yararlandırdık. Son yıllarda ise yılda 500 bin kişiyi İşbaşı Eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları ve Girişimcilik Eğitim Kurslarımızdan yararlandırıyoruz. Özellikle İşbaşı Eğitim Programlarımıza katılan vatandaşlarımızın yüzde 91,6’sı bir yıl üzeri istihdamda kalmaktadır. ”



Uzunkaya, fuarda Türkiye’nin birbirinden seçkin firmaların stant açtığını ve fuar süresince 20 binin üzerinde istihdam beklediklerini söyledi.

 

Konuşmaların ardından en çok istihdam sağlayan; LC Waikiki, Şok Market, Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, A101 Mağazacılık ve Migros'a katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Bakanımız ve beraberindeki protokol heyeti daha sonra açılış kurdelesini keserek fuara katılan firmaların stantlarını ziyaret etti.

 

230 firma ve kurumun katıldığı fuar 24-25 Nisan tarihlerinde ziyarete açık olacak.