26.03.2019 14:26:59

İstihdam Seferberliği 2019 Toplantılarımız Devam Ediyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk istihdam ve işgücü piyasasına ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere Denizli’yi ziyaret etti. “İstihdam Seferberliği 2019” çalışmaları kapsamında açıklamalarda bulunan Selçuk, Türkiye’nin son 17 yıldaki en yüksek iş gücüne katılma ve istihdam oranına ulaştığını belirterek, "2018'de iş gücü piyasasına yeni 631 bin kişi katıldı. Bunun yüzde 87'sini istihdama kazandırdık. Kadınlarda ise bu oran yüzde 92" dedi.

 

Bakanımız Selçuk, ülke genelinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde “İstihdam Seferberliği 2019” kapsamında işverenlere sunulan teşvik ve destekleri anlatmaya devam ediyor. Bir dizi temaslarda bulunmak ve 2019 İstihdam Seferberliği bilgilendirme toplantısına katılmak için Denizli’ye giden Bakanımız Selçuk; Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ile birlikte Vali Hasan Karahan’ı ziyaret etti. Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Ahmet Yıldız ve Nilgün Ök’ün de katıldığı görüşmede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Selçuk, sanayisiyle, ticaretiyle ve turizmiyle öncü şehirlerden Denizli'de bulunmaktan  mutluluk duyduğunu söyledi. Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremde zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Selçuk, Bakanlığın ilk günden itibaren 30 personel ve 8 araçla sahada olduğunu aktardı. Depremden etkilenen vatandaşlara tüm imkânların seferber edildiğini anlatan Selçuk, "Denizli mermer, taş ticaretinin yanı sıra turizmde de ön sıralarda yer almakta. Denizli'ye son 17 yılda toplam 22,7 milyar lira yatırım yapıldı. Bakanlığımız alanında yapılan yatırım miktarı 3 milyar lirayı geçti. Sosyal yardımlardan 2018 yılında yaklaşık 27 bin aile yararlandı. 17 yılda sosyal yardım alanında 1,4 milyar lira kaynak aktardık." diye konuştu.

 

Bakanımız Selçuk ve beraberindeki heyet, daha sonra Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ı makamında ziyaret etti. 

 

" Denizli Türkiye'de Örnek Şehirlerden Biri "

Bakanımız Selçuk ve beraberindeki heyet, Denizli Ticaret Ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsasının ev sahipliğinde Nihat Zeybekci Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İstihdam Seferberliği 2019 Yılı Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı.

 

Bakanlık olarak çeşitli illerde toplantılar düzenlediklerini, taş üstüne bir taş daha koymanın çabası içerisinde olduklarını ve Denizlili iş insanı ve girişimcilerinin çalışkan ve başarılı olduğunu dile getiren Selçuk, kentin 2002'de 680 milyon dolar olan ihracatının geçen yıl 3,1 milyar dolara yükseldiğini, aktif sigortalı sayısının da 225 binden 305 bine çıktığını, kentin uluslararası ticarette gerçekleştirdiği atılımlarla ekonomide, sürdürülebilir kalkınmada Türkiye'de örnek şehirlerden biri olduğunu kaydetti.

 

"Maruz Kaldığımız İç ve Dış Şoku Atlattık"

Selçuk, şehirlerin oluşturduğu dinamizm sayesinde ekonominin 17 yıldır başarılı bir büyüme grafiği çizdiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "2002 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 5,6 seviyesinde bir büyüme oranına ulaştık. Bu süreçte, yeni pazarlara açıldık, katma değerli ürün sayımızı artırdık. 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2018 yılında yaklaşık 170 milyar dolar seviyesine yükselttik. 2002 yılında 727 bin olan iş yeri sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22,3 milyona yükseldi. 17 yılda, maruz kaldığımız birçok iç ve dış şoku hamdolsun başarıyla atlattık. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hiçbir antidemokratik girişime geçit vermedi. Her teşebbüsün ardından yeni sıçramalarla güçlenerek yolumuza devam ettik."

 

"Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çalışacağız"

Denizli'nin İstihdam Seferberliği kapsamında istihdam hedefini 30 binden 50 bine çıkarmasını isteyen Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: "2018 yıllık işgücü piyasası göstergeleri bugün açıklandı. İşgücünde ve istihdamdaki artışın devam ettiğini görüyoruz. Son 17 yıldaki en yüksek işgücüne katılma ve istihdam oranına ulaştık. 2018'de iş gücü piyasasına 631 bin kişi katıldı. Bunun yüzde 87'sini istihdama kazandırdık. Kadınlarda ise bu oran yüzde 92 oldu. Kadın istihdamını daha da arttırmak için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. İşsizlik oranımız yüzde 11 olarak gerçekleşti. Biliyorsunuz yeni ekonomi programımızda 2018 yılı için işsizlik oranı tahminimiz yüzde 11,3'dü. Dolayısıyla da tahminimizin altında gerçekleşti. İstihdam seferberliği kapsamında da yeni ve ilave istihdamlar sağlayarak bu rakamları daha da aşağı çekeceğiz."

 

Bakanımız Selçuk, "2002’de İŞKUR’un tüm Türkiye’de işe yerleştirdiği kişi sayısı 24 bin idi. İşe yerleştirilenlerin sadece 4 bin 500’ü kadındı. Bu gün sadece Denizli ilimizde; 2018 yılında 6 bin 600’ü kadın olmak üzere 17 bin vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bu veriler, Kurumlarımızın, ülkemizin gerçekleştirdiği dönüşümün en somut göstergeleridir” dedi.

 

“Her İlave İstihdama 20 Bin TL Destek”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Denizli’nin ihracata dayalı sanayileşmeyle, ismini marka yaptığını, tekstil, mermer, gıda, yem, ambalaj, bakır mamulleri ve turizm başta olmak üzere, pek çok sektörde, dünyayla rekabet eder hale geldiğini anımsattı. Ardından ‘İstihdam Seferberliği’ konusuna değinen ve avantajlarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “30 Nisan’a kadar yapılacak her yeni istihdamda, ücret-vergi-prim devletten. Sonrasında da şartlar sağlanırsa en az 9 ay daha vergi ve prim ödemiyoruz. Yani, sağlayacağınız her 1 ilave istihdam için, size yılda yaklaşık 20 bin lira destek geldi. Ekonomik sıkıntı yaşayan, işleri yavaşlayanları da unutmadık. Onlara da, mevcut istihdamı muhafaza etsinler diye kısa çalışma ödeneği geldi.. Biz de, TOBB, Odalar ve Borsalar olarak, 81 il ve 160 ilçede bu seferberliğe sahip çıktık. Tüm işletmelerimize, kampanyaya katılın çağrısında bulunduk, bulunuyoruz. Her ilde, oda ve borsa bünyesinde, destek ve teşvik tanıtım merkezleri kurduk. Takip ediyorum, oda ve borsalarımızın hepsi canla başla çalışıyor. Böylece bu kampanyayı tüm ülke çapında tanıtıyor ve en geniş katılımı hedefliyoruz” dedi.

 

Konuşmaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile etkinlik sona erdi.