17.01.2019 14:20:05

Kastamonu 2019 Yılı İlk İİMEK Toplantısı Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya’nın Katılımıyla Gerçekleşti

Kastamonu İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) 2019 yılı ilk toplantısı Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında yapıldı.  Kurul toplantısı Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Müdürümüz Dilek Şehnaz Aşıcı ve diğer kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Karadeniz, yılda dört kez yapılan İİMEK’lerin; ilin işgücü ihtiyacı olan alanların tespit edilip bu alanlara eleman yetiştirilmesi ve işverenler ile iş arayanların ortak bir paydada buluşturulması için politikalar üretilmesi açısından önemini hatırlatarak toplantının açılışını yaptı.

Karadeniz’in açılış konuşmasının ardından Genel Müdürümüz Uzunkaya, Türkiye’nin istihdamla büyüme konusunda ciddi iddiaları olduğunun altını çizerek, “Bugün ortaya koyulan rakamları, birileri okumakta ve anlamakta zorluk çekse de Türkiye, işgücüne katılmayı, istihdamı arttıran, Avrupa’da ve Dünya’da eşi ve benzeri görülmeyen bir başarının mimarıdır.” dedi.

Ekim ayı TÜİK verilerine değinen Uzunkaya, geçen yılın aynı dönemine göre ilave 225 bin istihdam gerçekleştirildiğini ve iş gücü piyasasına 726 bin kişinin katıldığını belirtti.

“Avrupa’da Almanya ve İngiltere’nin yapamadığı istihdam başarısını biz yaptık”

EUROSTAT’ın 2018 3’üncü çeyrek verilerine de değinen Uzunkaya, “Bu rakamlara baktığımızda da istihdamı 490 bin arttıran bir Türkiye’den bahsediyoruz. Diğer taraftan Avrupa Birliğindeki ülkelerin hiçbiri bu rakamlara erişemedi. 490 bin istihdamı Türkiye’nin gerçekleştirdiği yerde,  Almanya ancak 151 bin istihdam artışı sağlayabildi. Yine kadın istihdamında son dönemde Türkiye büyük mesafe kat etti. Türkiye 3. çeyrekte, 282 bin kadın istihdamı gerçekleştirirken, İngiltere de bu rakam 153 bin olmuştur. İstediğimizde neleri başarabildiğimizin ifadesi olmasının yanı sıra işsizlik oranlarına ilişkin gerçekçi değerlendirmelerde bulunabilmemiz açısından da bu veriler son derece önemlidir. Bu yönü ile baktığımızda; Avrupa’da 28 ülke toplamında 3.çeyrekte işgücü artışı 609 bin kişi iken;  Türkiye’de işgücü artışı 778 bin kişidir.” diye konuştu.

“Bütün kötü senaryolara rağmen 1 milyon 247 bin 188 işe yerleşmeye aracılık ettik”

2018 yılında hedeflerini illerle yakın iş birliği ile zirveye taşıdıklarını sözlerine ekleyen Uzunkaya, şu ifadelere yer verdi; “2018 yılında bütün kötü senaryolara rağmen 1 milyon 247 bin 188 işe yerleşmeye aracılık yaptık. 2002’ye kıyasla 2018’de işe yerleştirme sayımızı 50 kat artırdık.

Ayrıca 2018 yılında İŞKUR’un 210 bin üniversite mezunu, 435 bin kadın, 430 bin gencin istihdamına aracılık ettiğini ifade eden Uzunkaya, “Bu başarıyı hep birlikte gerçekleştirdik.  Kastamonu, ölçeğinde baktığımızda ise Kastamonu İl Müdürlüğümüz 2018 yılında kendisine verilen hedeflerin üzerinde bir performans sergiledi. Dolayısıyla 2019 yılında Kastamonu’yla ilgili de hedeflerimizi daha yukarıya taşıyacağımızı belirtmek istiyorum.’’ dedi.

Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Babaş ise; “Özel sektörde faaliyet gösteren ticarethanelerde de yer yer eleman eksikliğini görüyoruz ve yakınanlara şahitlik ediyoruz. Bu açıdan İŞKUR gerek işverenlerimizin işgücü ihtiyacının karşılanması, gerekse de aradıkları nitelikte işgücünün yetiştirilmesi için son derece önemli bir görevi ifa ediyor.” dedi.

Konuşmaların ardından İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından 2019 yılı İş gücü Eğitim Planı görüşüldü. Ayrıca Kurul, 2018 yılında yapılan çalışmalar ve denetimler hakkında da bilgilendirildi. Kurulda engellilere ve eski hükümlülere yönelik proje desteği kapsamında sunulan projeler değerlendirildi. Son olarak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından 2019 yılında ilde eğitim verilebilecek alanlara ve yetiştirilecek işgücüne ilişkin veriler değerlendirildi.

Genel Müdürümüz Uzunkaya, Kastamonu ziyareti kapsamında; İl Müdürlüğü yetkililerimizle İhsangazi ilçesinde faaliyet gösteren İşbaşı Eğitim Programı ve MEGİP kapsamında kurs düzenlediğimiz Atlas Emprime Tekstil'i ziyaret ederek istişarelerde bulundu.

Uzunkaya ayrıca, İhsangazi Kaymakamı Muhammed Öztaş, İl Müdürümüz Aşıcı ile İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacıyı makamında ziyaret ederek ilçenin istihdamına yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Ziyaretlerin ardından Uzunkaya, İl Müdürlüğü personelimizle de bir araya geldi. Burada yapılan toplantıda ildeki 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz hizmetler değerlendirildi ve 2019 hedefleri istişare edildi. 

Genel Müdürümüz Uzunkaya ve beraberindeki heyet Kastamonu programının son durağında Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu’nu ziyaret ederek istişarelerde bulundu.