22.02.2023 10:17:21

OHAL İlan Edilen 10 İlde Kısa Çalışma Uygulanacak ve Nakdi Ücret Desteği Verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası alınan önlemler kapsamında, OHAL süresince bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma ve nakdi ücret desteği sağlayacak.

Deprem sonrasında alınan önlemler kapsamında; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Kilis illerimizde ilan edilen OHAL süresince Türkiye İş Kurumu tarafından bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma uygulaması ve nakdi ücret desteği hayata geçirildi.

Kısa çalışma başvurularında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il / ilçelerde bulunan işyerleri ve/veya depremden yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı etkilendiğini belgeleyen iş yerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda gerekli prim şartlarını sağlayan çalışanlara kısa çalışma ödemeleri gerçekleştirilecek.

Deprem tarihi itibariyle iş akdi bulunmakla birlikte; deprem tarihi ve sonrasında iş sözleşmesi depremin etkilerinden kaynaklı işyeri kapanma sebebiyle sona eren ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan çalışanlar ile işverenin kısa çalışma başvurusunda bulunmasına karşın gerekli prim şartlarını taşımadığı için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara ise nakdi ücret desteği verilecek.

Bu kapsamda OHAL süresinde kısa çalışmadan veya işsizlik ödeneğinden faydalanamayan işçilere bu süreler için İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133,44 TL nakdi ücret desteği ödemesi yapılacak.

Kısa çalışma kapsamında işverenler, işsizlik ödeneği kapsamında işçiler başvurularını e-Devlet aracılığıyla yapabilecek olup, nakdi ücret desteği için ayrıca işverenlerin ve/veya işçilerin başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği kapsamında yapılan başvurular nakdi ücret desteği kapsamında da yapılmış kabul edilecektir.