29.08.2023 14:31:09

Bakan Işıkhan: “687 Bin İşe Yerleştirmeye Aracılık Ettik”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Sanayi Odası Meclisi ile 2. ve 3. OSB Müteşebbis Heyeti müşterek toplantısında yaptığı konuşmada, "Temmuz 2023 itibarıyla İŞKUR aracılığıyla 103 bin 500 kişi işe yerleştirilmiştir. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde 687 bin işe yerleştirmeye aracılık ettik" dedi.

 

Yatırım, üretim, istihdam ve cari büyümeye önem verdiklerini belirten Işıkhan, “Çalışma Bakanlığı görevini devraldıktan sonra işverenlerin ve sanayicilerin önündeki bürokratik engelleri azaltarak, sizlerin dünyayla rekabet edecek bir güce kavuşmasını sağlamak için çalışmalarımıza çok büyük bir hız verdik. İki önemli kurumumuz SGK ve İŞKUR aracılığıyla istihdam gücünüzü destekleyerek her zaman vatandaşların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

 

 "705 Bin Vatandaşımıza 4,4 Milyar TL Ödeme Gerçekleştirdik"

Türkiye'nin 20 yılı aşkın yatırım hamlesinden Ankara'nın da payını aldığını, başkente bugüne kadar 604 milyar TL yakın yatırım yaptıklarını, bunun 33 milyar TL’sinin çalışma hayatı özelindeki yatırımlar olduğunu aktaran Işıkhan, Ankara'da 2002'den bugüne yaklaşık 260 bin kişinin mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları yararlanmasını sağladıklarını aktardı.

Işıkhan, "2012'den günümüze kadar iş ve meslek danışmanları aracılığıyla başkentimizde 2 milyon 400 bin bireysel görüşme, 440 bin iş yeri ziyareti ve 10 bine yakın okul ziyareti gerçekleştirdik. İşsizlik ödeneğine hak kazanan 705 bin vatandaşımıza 4,4 milyar TL ödeme yaptık" dedi. Bakan Işıkhan, araştırmalarına göre Ankara'da temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin makine işçisi, perakende gıda satış elemanı, fast food hazırlayıcısı, mobilya döşeme işçisi ve lehim bandı işçisi olduğunu ifade etti.

 

Ankara'nın eleman ihtiyacını karşılamak için, sanayicilerle istişare içinde olarak istihdamı daha da güçlendireceklerini dile getiren Işıkhan, istikrarlı yatırım ve üretim sürecinin, istikrarlı çalışma hayatını da beraberinde getirdiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Ankara Sanayi Odası, organize sanayi bölgeleri, teknoparklar ve eğitim merkezi gibi organizasyonlarla ekonomiye dolayısıyla istihdama büyük destek verdi. İş yapma kolaylığını artırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve istihdamı desteklemek gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek için adımlar atıyoruz. İş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi de önceliklerimiz arasında yer almaktadır. İş kazalarını en aza indirmek ve iş sağlığı konusunda daha bilinçli bir toplum oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşçilerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlayarak üretkenliği artırmak temel hedeflerimiz arasında"

 

 "2023 Yılı Ocak-Temmuz Döneminde 687 Bin İşe Yerleştirmeye Aracılık Ettik"

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını, özellikle 2017 başında Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde başlattıkları Milli İstihdam Seferberliği kapsamında bugüne kadar milyonlarca vatandaşın aş ve iş sahibi olmasını sağladıklarını bildirdi. Bakanlık olarak işverenlere istihdam seviyelerini artırmalarında mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak için İŞKUR ve SGK aracılığıyla önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirten Işıkhan, "Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının güncel İŞKUR istihdam verilerine bakıldığında Temmuz 2023 itibarıyla İŞKUR aracılığıyla 103 bin 500 kişi işe yerleştirilmiştir. 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemindeyse 687 bin işe yerleştirmeye aracılık ettik. Sektörler itibarıyla ise 2023 Ocak-Temmuz döneminde en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe imalat alanında gerçekleştirilmiştir" bilgisini verdi.

 

2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde 1 milyon 554 bin açık iş alındığını, sanayi sektöründe aynı dönemde 778 bin açık işe 322 bin yerleştirme yapıldığını bildiren Işıkhan, işverenlerin aradığı niteliklerde eleman bulmalarına aracılık edeceklerini belirtti. Bakanlığın en önemli sorumlulukları arasında yer alan bir diğer konunun da işsizlikle mücadele etmek olduğunu söyleyen Işıkhan, "İŞKUR Temmuz 2022'ye göre kayıtlı işsiz sayısında yüzde 24 düşüş sağlamış bulunmaktayız. İşçilerin mesleki deneyim kazanmasını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla işbaşı eğitim programlarına hız vermiş durumdayız. 2023 Ocak-Temmuz döneminde 34 bin kişi bu programlardan yararlanmıştır." dedi.