5.07.2022 17:12:56

Bakanımız Vedat Bilgin, İŞKUR İl Müdürleri Hedef Performans İzleme Toplantısı'nda Konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İŞKUR İl Müdürlükleri 2022 Yılı Hedef Performans İzleme Toplantısı'na katıldı.

 

Genel Müdürlüğümüz Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Bakanımızın yanı sıra Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan, İŞKUR Yönetim Kurulu Üyeleri, Bakanlığımız ve İŞKUR yöneticileri, Sosyal Paydaşlar ve 81 İl Müdürümüz katılım sağladı.

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakanımız Vedat Bilgin, İŞKUR’un kutsal bir iş yaptığını belirterek; “Bir insana iş bulmak, bir insanın işe yerleşmesini sağlamak ya da işyerinde çalışanların karşılaştığı sorunları çözmek, danışmanlık yapmak, çalışana destek olmak, eğitim vermek bunların hepsi bir insanın evine, aşına katkı yapacak fonksiyonlardır. Bu bakımdan Türkiye İş Kurumunun yaptığı iş kutsaldır. Bir insana iş vermenin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

 

“Türkiye Dünyanın En Fazla Büyüyen İki Ülkesinden Birisi Oldu”

Çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilgin, "Türkiye, geçen yıl yüzde 11 ile dünyanın en fazla büyüyen iki ülkesinden birisi oldu. Bunu devam ettirmemiz lazım. Büyüme istihdam yaratıyor. Türkiye, yüzde 5 büyüdüğü zaman 700 binin üzerinde, yüzde 7 büyüdüğü zaman 1 milyonun üzerinde yeni istihdam yaratıyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin nüfus artış hızının hızla düşmesine rağmen hala genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Bilgin, genç nüfus dikkate alındığında Türkiye'nin daha fazla istihdama ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 

“Dünyada Salgından Kaynaklı Ekonomik Problemler Yaşanıyor”

Dünyada krizler nedeniyle ekonomik problemlerin yaşandığına dikkati çeken Bakanımız Bilgin, şunları kaydetti: "Bugün Batılı ülkelerin en büyük problemi, sadece enflasyon artışı değil, hızlı bir şekilde ortaya çıkan resesyon tehdidi. Bunlar birleştiği zaman Batı, 2008'den çok daha büyük krizle karşı karşıya kalacak. Onun altından kalkması daha da zor olacak. Dünyanın yaşadığı bu kriz bizi fevkalade etkiliyor. Diğer bir konu enerji. Biz kriz öncesi enerjiye 45-50 milyar dolar harcıyorduk, bu sene 105 milyar dolara yaklaştı. Yani 50 milyar dolardan fazla bir yük getiriyor ülkemize. Bunları aşmanın imkanları var. Enflasyonla mücadele edeceğiz. Türkiye, ihracata dayalı büyüme modeline geçerek aslında bu konuda çok ciddi bir tedbir almıştır. Bunun içinde de ihracatın sanayiye dayalı büyümesi geliyor. Sanayide üretim arttıkça, istihdam artıyor."

 

“Ekonomi Büyüdükçe İstihdam Yaratma Kapasitesi Artıyor”

Bakanımız Bilgin, Türk ekonomisi büyüdükçe istihdam yaratma kapasitesinin arttığını, bu artışı daha etkin şekilde değerlendirecek programlar hazırladıklarını bildirerek, şöyle devam etti: "İşbaşı Eğitim Programlarını yeniden düzenledik. Daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Yeni programları uygulayacağız. Dürüst, yaptığı işe saygı duyan, çalıştırdığı emekçiye saygısı olan işverenlerin bu yeni programlarımıza başvurmalarını, kendilerine sunulan imkanları değerlendirmelerini istiyoruz."

 

"Fon İçin İlave Getiri Elde Ettik"

Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan da başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok uluslararası ortakla istihdamı destekleyen projeler yürüttüklerini söyledi.

 

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğindeki değişikliklerle kurs ve programların verimliliğini artıracak yeni düzenlemeler yaptıklarını anlatan Güldoğan, verimliliği düşük faaliyetlerin önüne geçerek, programların daha hızlı ve etkin şekilde istihdama dönüşünü amaçladıklarını kaydetti.

 

İşsizlik Sigortası Fonu'nun, Kurum faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Güldoğan, "2021 yılı temmuz ayında fon büyüklüğü yaklaşık 87 milyar TL iken yapmış olduğumuz düzenlemelerle haziran ayı sonu itibariyle 105.7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sadece Kamu Haznedarlığı uygulaması ile ilgili yaptığımız çalışma sonucu fon için ilave getiri elde ettik. Fona yük getirecek ve etkinliği düşük uygulamalara son vererek bu paranın daha verimli, istihdama dönüşecek faaliyetlerde kullanılmasını sağlayacağız." diye konuştu.

 

Genel Müdürümüz Güldoğan, İl Müdürlükleri için hedeflerle ilgili de açıklamalarda bulundu. Bu yılın başında hedefleri belirleyerek İl Müdürlüklerimiz ile paylaştıklarını kaydeden Güldoğan, “Çalışmamızı yaparken makul ve gerçekçi hedefler koymaya özen gösterdik. Burada her ne kadar rakamları konuşsak da bizim için hizmetin niteliği de çok önemli. Burada kazandığımız her bireyin ve dokunduğumuz her hayatın ülkemizin refahına katkıda bulunduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayacağız.” dedi.

 

“İşe Yerleştirme Verilerinde Yüzde 50’lik Artış Var”

Genel Müdürümüz, İŞKUR’un bu yılki performansı geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında kayda değer bir artış olduğunu belirterek ise yerleştirme verilerinde yaklaşık yüzde 50’lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Açık iş sayısında da yüzde 51’lik bir artış olduğuna dikkat çeken Güldoğan, şunları kaydetti. “Bireysel görüşme sayısında da %53’lük bir artışın olduğunu görüyoruz. Bunlar daha fazla vatandaşa dokunduğumuz ve etki alanımızı genişlettiğimizi gösteren veriler. Aktif iş gücü programlarımıza baktığımızda da mevzuat değişikliklerini de dikkate aldığımızda fazla işyerine ulaşarak yılsonunda hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.”

 

Konuşmaların ardından Bakanımız Vedat Bilgin ve Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.