17.11.2023 16:06:43

Dünyanın Önde Gelen Kamu İstihdam Kurumları, NEET’lere İlişkin Tecrübelerini Antalya’da Paylaştı

Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Avrupa Bölge Konferansı “NEET’lere Yönelik Kamu İstihdam Hizmetleri: Küresel ve Yerel Eğilimler” temasıyla İŞKUR, Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğiyle 16-17 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.

 

İŞKUR, 2015-2018 yılları arasında Başkanlığını yürüttüğü ve halen aktif bir üyesi olduğu Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin (WAPES) Avrupa Bölge Konferansı kapsamında Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğinde ne eğitimde ne istihdamda olan gençler (NEET)’lere Yönelik Kamu İstihdam Hizmetleri Konferansına ev sahipliği yaptı.


 
Konferansın açılış töreni İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Ahmed Hassan, WAPES Başkanı Noureddine Benkhalil ve Avrupa Başkan Yardımcısı Florence Dumontier, Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı Genel Müdürü Mustafa Abbasbaylı’nın katılımıyla gerçekleşti.


 
Antalya’da düzenlenen ve 44 ülkenin kamu istihdam kurumlarından 142 temsilcinin katılım sağladığı konferansta üye ülkelerin NEET’lere ilişkin tecrübeleri WAPES üyesi ülkeler, uluslararası kuruluşlar, yerli ve yabancı akademisyenler, alanda çalışan uzmanlar, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıldı.

 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan WAPES'in yürütücü sekretaryasına, Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı ve Genel Müdürü Mustafa Abbasbaylı’ya, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan’a teşekkür etti.

 

Genç işsizliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir konu olduğunu ifade eden Güneş, özellikle NEET olarak adlandırılan grubun iş gücü piyasasına katılma konusunda ulaşılması güç bir grup olduğuna dikkat çekti. Güneş, “NEET’lere yönelik politikaları oluşturmak son derece zorlu bir süreç çünkü erişemediğimiz için bunlara yönelik politika geliştirmek son derece zor. Bizler de bunun bilinciyle ülke olarak son yıllarda özellikle Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun kıymetli katkılarıyla ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin iş gücü piyasasına uyumunu desteklemek için Neet Pro adını verdiğimiz bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje kapsamında öncelikle ülkemizdeki NEET’lerin profillerini çıkardık. Beklentileri nelerdir, nasıl bir kitle var karşımızda bunu gördük. Bunun haricinde Avrupa Birliği’nde uzun yıllardan itibaren Gençlik Garanti Programı’nın bir benzerini teşkil eden Hibe Programını hayata geçirdik. İŞKUR olarak iş avcılığı adını verdiğimiz bir modeli NEET’lere yönelik olarak yürütüyoruz. Biz bir sistem içerisinde bir NEET havuzu oluşturduk ve bu oluşturduğumuz havuzdaki kişileri iş ve meslek danışmanlarımız aracılığıyla uygun işlere yönlendirmeye başladık” dedi.

 

“NEET’lere Yönelik Politikalar Güçlendirilecek”

Gerçekleştirilen tüm bu çalışmalar ve alınan tedbirler neticesinde genç işsizliği oranının 2023’te yüzde 16 seviyelerine düştüğünü vurgulayan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz günlerde Orta Vadeli Programımız ve Kalkınma Planımız açıklandı. Ülkemizin önümüzdeki üç ve beş yıllık kalkınma vizyonunu ortaya koyan programlardı bunlar. Burada da NEET’lere özel bir yer verildi. NEET’lere yönelik yürütülen politikaların güçlendirilmesi, bu konudaki kapasitenin artırılması konusunda eylemlere yer verildi. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyada ciddi anlamda ses getirecek ve üzerinde tartışılacak bir konu olmaya devam edecek NEET konusu. Konferansımızda da ‘NEET’lerin iş gücü piyasasına kolay entegrasyonunu nasıl sağlarız, NEET’lere yönelik sosyal yardım stratejilerini nasıl oluştururuz, acaba dünyadaki NEET’lere yönelik yenilikçi beceri geliştirme programları nelerdir, NEET dostu politika ve programları nasıl dizayn edebiliriz?’ sorularına yanıt arayacağız. 40’tan fazla ülkenin temsilcisinin burada olması bir fırsat. İnşallah güzel fikirlerle karşılıklı olarak bir öğrenme sürecini gerçekleştirmiş oluruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu düzenlediğimiz konferans NEET’lere yönelik yapılacak yeni çalışmaların öncüsü olur.”

 

“Gazze’de Siviller Bombardıman Altında”

Genel Müdür Güneş, konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramında da değindi. Gazze’de sivillerin bombalandığına dikkat çeken Güneş, “Kıymetli konuklar, değinmek istediğim bir husus var. Gazze konusu. Burada barış dolu bir ortamda, sakin bir şekilde sahil kenarında bir otelde sunumlarımızı yapıyoruz, rahat bir şekilde konuşuyoruz. Burada Akdeniz’in karşı kıyılarında, güneydoğu kıyılarında Gazze’de siviller maalesef bombardıman altında. İsrail bunun bir savaş olduğunu iddia ediyor ama malumunuz olduğu üzere savaşların da bir hukuku vardır. Adına savaş da operasyon da desek ne dersek diyelim 11 bin kişi öldüyse bunların 5 binden fazlası çocuk ise uluslararası vicdanın buna ses vermesi gerekiyor. Buradaki masum çocuklar Neet olamayacaklar. Neet olma şansları bile yok çünkü hayata gözlerini yumdular. Ümit ediyoruz ki yanlıştan dönülür çünkü devletler suç örgütleri gibi hareket edemezler. Ümit ediyoruz çok yakın bir zamanda uluslararası kamuoyunun da daha fazla harekete geçmesi suretiyle adil bir barış tesis edilir ve acil bir ateşkes oluşturulur. Ben bu vesileyle katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“NEET’lere Yönelik Politika ve Stratejiler Ele Alındı”

Konuşmaların ardından düzenlenen panellerde konferansın ana temasıyla uyumlu olarak iş gücü piyasasına yumuşak geçiş ve entegrasyon, NEET'ler için sosyal yardım stratejileri, NEET'ler için beceri geliştirmeye yönelik yenilikçi yaklaşımlar ile NEET dostu programlar ve politika oluşturma konuları masaya yatırıldı.

 

ILO verilerine göre gençlerin iş bulmakta yetişkinlere göre daha fazla zorluk yaşaması; birçok ülkenin hala NEET olgusuyla mücadele ederken bunu genç işsizliğinden ziyade bir sosyal politika sorunu olarak değerlendirmesi nedeniyle konferansta ele alınan konular büyük önem taşıyor. Bu konferans aracılığıyla özellikle NEET’lere özel olarak geliştirilmesi gereken politikaların ve programların uluslararası paydaşlarla birlikte ele alınarak karşılıklı paylaşım temelinde geliştirilmesi amaçlanıyor.

 

Bu anlamda, NEET'lerin iş gücü piyasasına geçişini desteklemek için İŞKUR’un Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında geliştirip hayata geçirdiği ve Konferansta hakkında bilgi verilen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” önemli bir paylaşım alanı oldu.

 

NEET’lerin yönetimiyle ilgili zorluklar, önemi ve ihtiyaçlarından yola çıkarak yürütülecek olan iki günlük Konferansın sonuçları ise WAPES üyesi yaklaşık 80 ülkenin Kamu İstihdam Kurumlarına, ilgili Bakanlıklarına ve uluslararası kuruluşlara yaygınlaştırılarak uluslararası camiaya kritik bir katkı sunulması sağlanacak.