10.03.2022 20:01:20

Hikâye Yazarı Mustafa Çiftci Çarşamba Toplantıları’nın Bu Haftaki Konuğu Oldu

Kurumumuz tarafından düzenlenen “Çarşamba Toplantıları”nın bu haftaki konuğu “Bozkırda Bir Anadolu Masalı” sloganıyla TRT’de yayımlanan “Gönül Dağı” isimli dizinin hikâye yazarı Mustafa Çiftci oldu.

 

Çarşamba Toplantıları’nın beşinci buluşmasında Hikâye Yazarı Mustafa Çiftci, “Anadolu Kültürü ve Edebiyat” üzerine söyleşisiyle katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. Genel Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Alper Mumyakmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Çiftci, yazarlık serüveni ve Anadolu kültürünün edebiyat üzerindeki yansımasına değindi.

 

“Önemli Olan Kariyerinizin Değil, Hikâyenizin Güzel Olması”

Çiftci, yazarlık sevdasının küçük yaşlarda başladığını, bunun nişanesi olarak Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde okuduğunu söyledi. Annesine duyduğu sevgi ve Yozgat sevdasının yazar olmasında etkili olduğunu vurgulayan Çiftci, “Doya doya bir çocukluk geçirdim. Büyük bahçeli bir evimiz vardı. Anneme duyduğum sevgi yazar olmamda önemli etkendi. Benim annem farklı bir insandı. Gönül dünyası çok zengindi. Kötü söz, dedikodu bilmezdi. İnsanın annesiyle ilgili anlatacağı çok şey olunca kelimeler yetmiyor. Yazarlığımdaki ikinci etken ise Yozgat’ı çok sevmemdi. Yozgat benim beşiğim, mezarım. Evlatlarımın da kariyerlerini Yozgat’ta devam ettirmesi için dua ediyorum. Önemli olan kariyerinizin değil, hikâyenizin güzel olması” dedi.

 

Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından yazarlık macerasının yazdığı bir hikâyeyle başladığını anlatan Çiftci, bu hikâyeyi Sivas’ta bir dergiye gönderdiğini, beğenilince yazmaya devam ettiğini söyledi. İlk kitabı çıktığında Yozgat’ta çevresindeki herkesin ilgi gösterdiğini belirten Çiftci, bu ilgi ve meraktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

 

“Gönül Dağı, İzleyicinin Gönül Telini Titretmeyi Başardı”

TRT’de yayımlanan “Gönül Dağı” dizisinin hikâyesine değinen Mustafa Çiftci, “Dizinin yapımcısı Ferhat Bey beni İstanbul’dan aradı ve benimle tanışmak istedi. Tabii ben Yozgat dışına çıkmayı tercih etmiyordum. Yozgat’a gelirseniz tanışabiliriz dedim. Yozgat’a geldiğinde benim taşraya, merkeze, Anadolu’ya bakışımı konuştuk. Bunları “Gönül Dağı” olarak TRT’ye sunacağını söyledi. Kabul edilince İç Anadolu’ya has bir dizi ortaya çıktı. Dizi çok sevildi. Bu kadar ilgi göreceğini ben de beklemiyordum. Demek ki izleyicinin gönül telini titretmeyi başardık.” ifadelerini kullandı.

 

Genel Müdür Vekilimiz Zeki Özdemir, söyleşinin ardından Mustafa Çiftci’ye katılımları dolayısıyla teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Çiftci ise katılımcılardan beş kişiye imzalı kitaplarını hediye etti.

 

Mustafa Çiftci Kimdir?

1977 yılında Yozgat’ta doğan Mustafa Çiftci, ilk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1999 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. 2000-2001 yıllarında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulundu. Dönüşünde İngilizce okutmanlık, metin yazarlığı, radyo ve TV programcılığı yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Çeşitli dergilerde yayımlanmış hikâyelerini “Adem’in Kekliği” ve “Chopin” adlı kitabında topladı. İkinci kitabı “Bozkırda Altmışaltı” Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “2014 Yılının En İyi Hikâye Kitabı” seçildi. “Ah Mercimeğim” ve “Kalfa Uykusu” dışında “Yengeler Cumhuriyeti” ve “Enişte Risalesi” adlı iki derleme kitabı da bulunmaktadır. Çiftci, 2016 yılında da Necip Fazıl Ödülleri kapsamında “İlk Eserler Ödülü” almıştır.

 

2020 yılında Mustafa Çiftci’nin öykülerinden uyarlanan "Gönül Dağı” isimli dizi çekilmeye başlandı. Adını Neşat Ertaş'ın türküsünden alan dizi, Bozkırda bir Anadolu masalı sloganıyla TRT 1'de yayımlanmaya devam ediyor.