14.03.2024 16:22:48

İş Pozitif Tanıtım Programı Ankara’da Düzenlendi

Milli Müdafadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı’nın Kadınları “Kadın İstihdam Sistemi İş Pozitif” Tanıtım Programı ve İstihdam Fuarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın teşrifleriyle Ankara’da düzenlendi.

 

Kadınların insan onuruna yaraşır iş koşulları ile ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması, kadınların çalışma hayatına aktif katılımının önemi konusunda toplumsal farkındalığın geliştirilmesi, sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde kadın istihdamının arttırılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 9 Bakanlığın iş birliğinde 9 Şubat 2024’te uygulanmaya başlanan İş Pozitif Projesi’nin Ankara Tanıtım Programı Sincan Belediyesi Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

 

Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Av. Ahmet Aydın, Faruk Özçelik, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Milletvekilleri Dr. Leyla Şahin Usta ve Zeynep Yıldız, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Ostim Organize Sanayi Başkanı Orhan Aydın, Bakanlığımız, çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Işıkhan, Başkent Ankara’nın milli mücadelemizi başlatan ve zaferle taçlandıran kadim bir şehir olduğunu vurguladı. Bu özelliğiyle Ankara’nın yüz yıl önce milli mücadeleye öncülük eden bir şehir olduğu gibi Türkiye Yüzyılı vizyonuna da rehberlik edecek şehirlerin başında geldiğini belirten Işıkhan, “Bunu kadın, erkek, genç, yaşlı demeden hep birlikte el birliği ile çalışarak, katma değer üreterek daha fazla yatırımla daha fazla istihdamla başaracağız. Bizler kadını toplumun kurucu unsuru olarak gören bir gelenekten, baş tacı yapan bir inanç ve kültürden geliyoruz” dedi.

 

“Kadınlar Ülkemizin Gerçekleştirdiği Kalkınma ve İlerleme Hamlesinde Aktif Rol Üstlendiler”

Bakan Işıkhan, 2002’den bu yana ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme hamlesinde kadınların emek, çaba ve gayretleriyle aktif rol üstlendiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin kadınların sosyal, ekonomik ve hukuki mücadelelerine öncülük ettiğini ve bu alanda Türkiye’ye küresel bir vizyon kazandırdığını vurgulayan Işıkhan, şunları söyledi: “Bizler de onların izinde yeni bir kadın istihdam seferberliği için ilk adım olarak gördüğümüz önemli bir projeyi daha hayata geçirmiş bulunuyoruz. Biliyorsunuz, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde açılışını gerçekleştirdiğimiz İş Pozitif Projemizi doğudan batıya, güneyden kuzeye her il ve bölgemize anlatmak üzere yola çıktık. Projemizi başlattığımız 9 şubat'tan bu yana 45 bin kadını işe yerleştirdik. İnşallah bu rakam her geçen gün katlanarak artacaktır. Biz biliyoruz ki geleceğin güçlü Türkiye'sine giden yol kadın, erkek her bir insanımızın sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde fırsatları ölçüsünde yer aldığı topyekun bir seferberlikten geçmektedir. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız da mümkün değil. Geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüzyılda da kadınların aklına, fikrine ve vizyonuna ihtiyacımız var. Bu sebeple projelerimiz ve programlarımızda da kadın istihdamına öncelik veriyoruz.”

 

“İşe Yerleştirilen Yaklaşık 13 Milyon Kişinin 4 Milyonu Kadınlardan Oluşuyor”

15 Mart’ın Kamu İstihdam Kurumu İŞKUR'un kuruluşunun 78 yıl dönümü olduğunu hatırlatan Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılında istihdamın korunması ve artırılması için gayretle çalışmaya ve projeler üretmeye devam edeceklerini söyledi. 2002’den bu yana Bakanlık olarak yaklaşık 13 milyon kişinin istihdamına aracılık ettiklerinin altını çizen Işıkhan, bu kişilerin 4 milyonunun kadınlardan oluştuğuna dikkat çekerek “Bu süreçte İŞKUR'un aktif iş gücü programlarından yararlanan vatandaşlarımızın sayısına baktığımızda ise yaklaşık 5 milyon insanımızın 2,5 milyonunun kadınlardan oluştuğunu görmekteyiz. Bu programlarımız özellikle nitelikli iş gücünü arttırma noktasında hayati bir öneme sahip. Ayrıca kadınların mesleki eğitim programlarına ilgisi, kadınların bu alandaki varlığı bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Eğitimli ve nitelikli iş gücü hedefiyle geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin üzerinde kadını kurs ve programlardan yararlandırmış durumdayız ve biliyorsunuz İŞKUR olarak işe yerleştirme sürecinin en önemli adımlarından birisi olarak gördüğümüz iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimizi de sürdürmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında Türkiye genelinde 877 bine yakın kadına danışmanlık hizmeti vermiş durumdayız. Sadece danışmanlık hizmeti alan kadınların sayısına baktığımızda bile kadınların çalışma isteği ve azmini görüyoruz. Biz de Bakanlık olarak bu istek ve azmi tüm imkanlarımızı seferber ederek ülkemizin istikbali için birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. İş Pozitif Projesi de tam olarak böyle bir anlayışın sonucudur. 10 bakanlığımız proje ortağı oldu. Tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak İş Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kuruldu. Projeyle istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, iş gücü ihtiyacı ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin çevrim içi olarak bir araya gelebileceği iş birliği sistemi oluşturuldu. Projemizin başta kadınlar olmak üzere çalışma hayatına, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

 

“Türkiye Yüzyılı’nda Kadınların Gücünden ve Pozitif Ayrımcılıktan Bahsediyoruz”

Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, Türkiye'de kadın denilince akla eskiden negatif ayrımcılığın, kötü anıların geldiğini ama artık yeni Türkiye'de Türkiye Yüzyılı’nda kadınların gücünden ve pozitif ayrımcılıktan bahsedildiğine dikkat çekti. Usta, “Yine kadınlarımıza yönelik bir pozitif ayrımcılık için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve arkasından devam eden toplam 10 Bakanlığımızın birlikte başlattığı bu kıymetli İş Pozitif Projesi için Vedat Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Cesur ve kararlı olan kadınların neleri başarabildiğini az önce izlediğimiz filmde gördük. Demek ki bir kadın isterse, arzu ederse, karar verirse önüne konulan fırsatları iyi değerlendirir ve ufacık bir tohumdan binlerce tane çıkartır ve binlerce ürün çıkartır. Çıkarttığı her ürünü  değerlendirebilen, mekanizmaları kullanabilen, becerebilen ve Türkiye'ye katkı veren, üreten kadınlar haline gelebilir. Hedefimiz kadınlar olarak daha çok üretmek, daha çok katkı vermek. Biz kadınları ötekileştiren, ayrıştıran ve farklı farklı statülerde sınıflandırmaya çalışan zihniyetleri hiçbir zaman kabul etmedik. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Her kadının kapasitesinin olduğuna, içinde müthiş bir sır olduğuna ve isterse bu sırlarla ve bu kapasiteyle her şeyi başarabileceğine inanan insanlarız. 22 yıllık iktidarımız süresince kadınlara toplumsal hayatta, sivil toplumda, siyasette, ekonomide ve tüm alanlarda her türlü imkan ve fırsatı sunmaya çalıştık. Daha yapacağımız çok işimiz var. Başaracak çok, aşılacak çok yolumuz var ama şu an eminim ki Türkiye'nin dört bir yanında bulunan her kadınımızın inancıyla, gücüyle Türkiye’yi yeni yüzyılımızda çok daha güçlü bir Türkiye haline getireceğiz. Üreteceğiz, ürettiklerimiz ile gurur duyacağız ve başarılarımızla beraber Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde başlatılmış olan İş Pozitif ile beraber kadın istihdamını OECD ülkelerinin üst sıralarına taşımayı başaracağımıza inanıyorum. Tekrar bize bu fırsatı verdiği için, bu çalışmayı yaptığı için Bakanımız Vedat Işıkhan’a tekrar teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan ise Sincan’ın sanayi tesisleri ve organize sanayi bölgeleriyle Ankara’nın ve İç Anadolu’nun önemli bir sanayi merkezlerinden olduğunu vurguladı. 600 bin nüfusu bulunan Sincan’da kadın istihdamı ve genç istihdamının artırılmasına önem verdiklerini ve bu konuda çeşitli iş birliği faaliyetlerini yürüttükleri belirtti.

 

Konuşmaların ardından Bakan Vedat Işıkhan, kadın istihdamına Ankara’da en çok katkı sağlayan MAN Türkiye A.Ş., Assistt Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş. ve Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının temsilcilerine teşekkür plaketi takdim etti. Hatıra fotoğrafının ardından Işıkhan ve beraberindeki protokol heyeti fuar alanında çeşitli kurum ve kuruluşlar ile firmaların açtıkları stantları ziyaret etti.