9.02.2024 21:57:50

İş Pozitif Tanıtım Programı Sayın Emine Erdoğan’ın Teşrifleriyle Düzenlendi.

Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılının Kadınları Yüzyılın Kadın İstihdamı "İş Pozitif" Tanıtım Programı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımlarıyla İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Sosyal Hizmetler, Sanayi ve Teknoloji, Milli Eğitim, Tarım ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye, İçişleri, Dış İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının iş birliğinde kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen ve kadınların bu alanda ihtiyaç duyacağı tüm hizmetleri tek platformda sunan “İş Pozitif” Uygulaması Tanıtım Programı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, üst düzey yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Erdoğan, üreten, ürettikçe hem güçlenen hem güçlendiren, gözünün nurunu hayata katan kadınlarla buluşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye’nin üç temel üzerinde yükseldiğini belirten Erdoğan, bunların güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de Son 20 Yılda Eğitimden İstihdama Kadınların Hak ve Fırsatlardan Eşit Yararlanmaları İçin Kapsamlı Destek Mekanizmaları Oluşturduk”

Kadınların hak ettiği ölçüde kendisine yer bulamadığı toplumlarda bireylerin aile sıcaklığından uzaklaşarak yalnızlaşacağına dikkat çeken Emine Erdoğan, “Bu durumda bir toplum her türlü saldırıya açık hale gelir. Kadınların güçlendirilmesi, üretim dünyasına adil ve hakkaniyetli bir sistem ile dâhil edilmesi sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen her ülke için bir mecburiyettir. Türkiye olarak son 20 yılda eğitimden istihdama kadınların hak ve fırsatlardan eşit yararlanmaları için kapsamlı destek mekanizmaları oluşturduk. Kadınların toplumsal her alanda önlerine çıkan engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalıştık çünkü inanıyoruz ki biz kadını ve erkeği ile güçlü bir milletiz. Türkiye Yüzyılı’nda koyduğumuz hedeflere de ancak birlikte omuz omuza yürürsek ulaşabiliriz” dedi.

Erdoğan, hayali olan tüm kadınların elinden tutarak üreten kadınlar ile aileleri güçlendirdiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki kadın ruhunun hayatın hamuruna katılmadığı bir gelecek eksiktir, yarımdır. Toplumu yükseğe çıkaran kanatlardan birisi erkekse diğeri kadındır. Bu çerçevede kadınlarımıza yaptığımız her yatırım ile aslında ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz. İnşallah güçlenen her kadınla onların ardından gelen genç kızlarımız için bir yol açmış olacak ve ülkemizi kalkınma hedeflerine bir adım daha yaklaştıracağız.”

“Sayısız Kahraman Kadın Tarihimize İz Bıraktı”

Toplumsal hayatta aktif yer alan, üreten ve güçlü kadınlara aşina bir millet olduğumuza dikkat çeken Erdoğan, tarih boyunca kadınların manevi ve kültürel mirasın muhafazasından milli müdafaaya kadar her alanda üstün görevler üstlendiğini söyledi. Erdoğan, “Erzurumlu Kara Fatma, Nene Hatun, Şerife Bacı gibi cephede mücadele verenlerin yanı sıra cephe gerisinde varını yoğunu milleti için ortaya koyan sayısız kahraman kadın tarihimize iz bırakmıştır. Anadolu kültüründe kadının üretmediği, hem sosyal hem ekonomik hayata katılmadığı bir dönem olmamıştır” diye konuştu.

“İş Pozitif Kadınlar İçin Buluşma Noktası Olacak”

Kadınların karar verici mekanizmalarda artan sayılarla yer aldıkça dünyanın daha iyi ve yaşanabilir bir hal alacağını ifade eden Erdoğan şöyle konuştu: “İş Pozitif’in de kadınlarımızın potansiyellerini keşfedebilecekleri ve kendilerine uygun çalışma ortamlarını bulabilecekleri bir buluşma noktası olarak önemli bir ihtiyaca karşılık geleceğine inanıyorum. Devlet himayesinde büyümüş gençlerimizin de sisteme dâhil edilmesiyle projenin sosyal etkisinin her açıdan katlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere projeye dâhil olan tüm kurumlara, sivil toplum örgütlerine ve bütün paydaşlara şükranlarımı sunuyorum. Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“İnanıyorum ki Bugün Hayata Geçirdiğimiz İş Pozitif, Sıfır Atık Projesi Gibi Çığır Açacak”     


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İş Pozitif Projesi’nin Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi gibi çığır açacağına inandığını söyledi. Işıkhan, “Saygıdeğer Hanımefendi’nin öncülüğünde hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Projesi, toplumumuzun her kesimince benimsenmiş ve ayrıca uluslararası alanda da takdir toplayarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülüne layık görülmüştü. Ben inanıyorum ki bugün hayata geçirdiğimiz proje tıpkı Sıfır Atık gibi çığır açacak ve kadın istihdam oranlarımızı sürekli yükseltecektir. Bu projemizin Saygıdeğer Hanımefendi’nin himayelerinde her geçen gün daha da gelişeceğine, daha da büyüyeceğine, toplumda büyük bir farkındalığı sağlayacağına, dünyada inşallah rol ve model bir program haline geleceğine inanıyorum” dedi.

Bakan Işıkhan, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan olmak üzere Türkiye’de ve dünyada istihdam alanında bir dünya markası haline gelen İŞKUR’un bu kıymetli projesinde yer alarak Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile projeye katkı sunan Bakanlarımıza, AK Parti Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta’ya, sivil kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederek Türkiye Yüzyılı’nın inşasında kadınların öncü bir rol üstleneceğine yürekten inandığını belirtti.

“Kadın İstihdamını Daha İleri Noktalara Taşımak İçin Bir Araya Geldik”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İş Pozitif Projesi ile kadın istihdamının daha ileri noktalara taşınması için sorumluluk sahibi aktörler olarak bir araya geldiklerini, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında kadınların varlığını artırmak üzere güçlerini birleştireceklerini, bu vesileyle kamu ve özel sektör el ele vererek toplumsal bir seferberlik hareketine hep birlikte imza atacaklarını söyledi.

Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde KOSGEB, Bölge Kalkınma İdarelerimiz, Kalkınma Ajanslarımız ve TÜBİTAK eliyle yürüttüğümüz projelerde kadın istihdamına ve kadın girişimciliğine her daim öncelik tanıyacağız. Bakanlığımız bünyesinde kadın istihdamını artıracak uygulamaları hızlandıracağız. Nitelikli kadın istihdamını destekleyeceğiz. Kadınlarımızın hayatın tüm alanlarında temsiliyeti için desteklerini ve himayelerini esirgemeyen Saygıdeğer Hanımefendi’ye huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu örnek projede emeği olan herkese, tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve kıymetli bakanlarımıza destek ve katkılarından dolayı bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“İş Pozitif’te Tüm Tarafların Desteği ve Katılımı Hayati Bir Önem Teşkil Ediyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise konuşmasında şunları söyledi: “Dijital dünyanın imkânlarını kullanmak adına yine çok değerli ve çok kıymetli bir proje olan İş Pozitif çok önemli bir potansiyele sahip. İş Pozitif ile kadın istihdamını daha da ileriye taşıyoruz. Böylesine kapsayıcı ve bütünlüklü bir projede tüm tarafların desteği ve katılımı hayati bir önem teşkil ediyor. Bizler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bu projeye bütün desteğimizi veriyoruz.  Projede yer almaktan ayrıca hem mutluluk hem de gurur duyuyoruz. Sözlerime son verirken bu değerli girişime emek veren herkese, Sayın Bakanlarımıza, Kıymetli Hanımefendi’ye teşekkürlerimi sunuyorum.”


“Daha Çok Çalışmamız Gerektiğine İnanıyorum”

Gerçekleştirdiği başarılı girişimcilik örneğiyle bilinen Kaymaz Yayla Doğal Yaşam Köyü Üretim Kalkınma Koop. Sorumlusu Muazzez Ülker, İş Pozitif gibi kadın istihdamının artırılması için bu kadar pozitif uygulama varken bundan sonra kadınlar olarak daha çok çalışmaları gerektiğine inandığını ifade etti. Üretmeye devam edeceklerini vurgulayan Ülker, “Kadınlar eli güçlü olursa, çalışıyorsa, kazanıyorsa, eşine, babasına, abisine el açmıyorsa daha özgüvenli oluyor, daha mutlu oluyor ve etrafını da mutlu ediyor. Dolayısıyla ülkenin kalkınması da kadından başlayarak çok daha kolaylaşıyor” diye konuştu.

Konuşmaların Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Erdoğan’a “Türkiye Yüzyılı” nakışıyla işlenmiş bir tablo hediye etti. Program toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

İş Pozitif Nedir ve Neyi Amaçlıyor?

İş Pozitif’in amacı Kadın İstihdamı Sistemi kapsamında programa dahil olacak olan tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasında istihdama yönelik eşleştirme yapılması yoluyla kayıtlı kadın istihdamına katkıda bulunmaktır.

Bu sistem ile; istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, iş gücü ihtiyacı olan ve istihdam yaratma potansiyeline sahip aktörler çevrim içi şekilde bir araya gelecek ve böylece kayıtlı istihdama katkı sağlanmış olacaktır.

Tüm aktörler ihtiyaçlarını mobil uygulama aracılığıyla uygulama üzerinden sisteme aktaracak, sistem tarafından ihtiyaçlar eşleştirilecek ve böylece kayıtlı istihdama katkı sağlanacaktır. Tüm süreç "İş Pozitif İzleme ve Değerlendirme Birimi" tarafından koordine edilecektir.

Tüm aktörler mobil uygulama ile ister iş ihtiyacı olsun ister eğitim ihtiyacı olsun isterse de iş gücü ihtiyacı olsun kurulacak sistem aracılığıyla ihtiyaçlarına cevap bulabilecektir. Sisteme aktarılacak tüm ihtiyaç talepleri sisteme kayıtlı aktörler tarafından görülebilecektir.

Uygulamadan yararlanmak isteyen kadınlar https://ispozitif.iskur.gov.tr adresi üzerinden hizmetlere erişim sağlayabilecektir.