7.08.2023 16:55:17

İŞKUR Deprem Bölgesinde İstihdamın Artırılmasına Destek Olmaya Devam Ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde işbaşı eğitim programlarından yararlanmak isteyenlere kolaylık sağlamak amacıyla hayata geçirilen düzenlemenin süresi uzatıldı. Bu kapsamda katılımcı sayılarının belirlenebilmesi için işverenler tarafından bildirilen prim gün sayısı yerine doğrudan sigortalı sayısı esas alınarak daha fazla kişinin programdan faydalandırılması hedefleniyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede istihdamın korunması için uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği'nin süresi 28 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 ay süreyle uzatılmış, depremzede çalışanların hem gelir desteği alması hem de istihdamda kalmaları sağlanmıştı. Bölgede iş gücü piyasasında düzenin yeniden tesis edilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken İŞKUR; afetzede vatandaşların işbaşı eğitim programlarından daha fazla yararlanabilmesi için hayata geçirdiği düzenlemenin süresini de uzattı.

Mevcut uygulamada işbaşı eğitim programlarında katılımcı sayısının belirlenebilmesi için gerekli kontroller istihdam edilen kişilerin prim gün sayısı üzerinden hesaplanıyor. Depremden sonra ise bölge için yapılan düzenlemeyle birlikte prim gün sayısına bakılmaksızın iş yerinde doğrudan istihdam edilen sigortalıların sayısı dikkate alınan özel bir uygulama hayata geçirilmişti. Bu uygulama bölgedeki ihtiyaca binaen 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. İş gücü piyasasının arz yönünün diğer illere kıyasla görece olumsuz etkilendiği Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin yanı sıra Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerini de kapsayacak düzenleme ile daha fazla kişinin programdan yararlandırılması hedefleniyor.