Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Uyumu Ele Alındı
Ülkemize sığınan 3 buçuk milyon Suriyelinin işgücü piyasasına uyumu masaya yatırıldı. İstanbul’da düzenlenen “Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Uyumu: Zorluklar ve Fırsatlar” konulu konferansta sığınmacıların çalışma hayatındaki rolleri değerlendirildi. Açılışta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, dünya üzerinde örneği olmayan bu göç dalgasında Türkiye olarak tarihsel sorumluluğumuzu sonuna kadar yerine getirdiğimizi ve getirmeye de devam edeceğimizi belirtti.
Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Uyumu: Zorluklar ve Fırsatlar konulu konferans İstanbul’da gerçekleşti. Konferans’a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Bakanımız Sarıeroğlu, Suriyelilere yönelik yürütülen çalışmaların ve politikaların dengeli olarak, çok ciddi hassasiyetler gözetilerek oluşturulduğunu söyledi. Bu anlamda birçok mevzuat düzenlemeleri ve yeniden yapılandırma çalışmaları gerçekleştirildiğini belirtti.
Bakanımız Sarıeroğlu, 2011 yılından itibaren yaşanan süreçlerin Türkiye'de dünya ülkelerinde örneği olmayacak şekilde büyük bir göç dalgasına maruz kalmasına sebep olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bağlamda biz hem tarihsel sorumluluğumuz hem komşuluk ilişkilerimiz, her şeyin ötesinde insan odaklı bakış açımız ve vicdanımız sebebiyle, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde komşumuzda yaşanan süreçlerde açık kapı politikamızı uyguladık. Mazlum ve mağdur olan gözyaşı ve zulme terk edilen kardeşlerimize hem gönüllerimizi açtık hem kapılarımızı açtık Türkiye olarak. Bu anlamda tarihin de şahitlik ettiği şekilde ülkemiz tüm dünyaya örnek olan bir duruş sergiledi. Yaklaşık 7 seneden beri Ülkemizde 3 buçuk milyon kardeşimizle birlikte örnek olacak önemli çalışmalarımızı gerçekleştirdik.”
SARIEROĞLU: İNSAN ODAKLI BAKIŞ AÇIMIZ VAR
Sarıeroğlu, hayata geçirdikleri her adımda sadece insan odaklı bir bakış açısı içinde olduklarını söyleyerek“ Önünde arkasında başka hiçbir arka plan olmadan, 3 buçuk milyon Suriyeli kardeşimizin ülkemizde insan onuruna yaraşır şekilde yaşaması, çalışma şartlarına ulaşması, eğitimden sağlığa tüm hizmetlerden faydalanabilmeleri ile ilgili hiçbir dünya ülkesinde olmayan bir örneği hayata geçirdik.” dedi.
“AVRUPA BİRLİĞİ GEREKLİ DESTEĞİ VERMİYOR”
Avrupa Birliği'yle ilgili olarak yeni süreçlerin başladığını ifade eden Bakanımız Sarıeroğlu, bu konuda da Türkiye olarak bekledikleri sonucu elde etmediklerini ve yine güçlükler, zorluklar, sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. 7 yıldır mevcut şehir nüfusunun üzerinde Suriyeli misafir ettikleri illerin var olduğunun altını çizen Sarıeroğlu, bu aşamadan sonra da Avrupa Birliği'nden destek gelmese dahi, Türkiye olarak her tür çabanın gösterilmeye devam edeceğini belirtti.
Bu yapılanların sadece Suriyelilerle ilgili olmadığını kaydeden Bakanımız Sarıeroğlu, şöyle konuştu: "Dünyanın neresinde olursa olsun sıkıntı içerisinde olanlara ve mağdur edilenlere Türkiye olarak el uzatmaya devam edeceğiz. Uluslararası arenada samimiyetle ilgili durum ortada. Tüm bunlara rağmen 7,4 istihdam dostu büyüme performansıyla 1 buçuk milyon kişiye istihdam sağlamış, ihracat rekorları kırmış bir ülke haline gelmiş durumdayız. Bu bağlamda biz bundan sonra da önce insan demeye devam edeceğiz. 2016 yılında ortaya konan milli gelire oranla en fazla insani yardım yapan ülke olarak, yine dünyanın her köşesinde insani yardımlarımızı göstermeye devam edeceğiz."
“TOPLUMSAL BARIŞ VE ÇALIŞMA BARIŞI”
Bakanımız Sarıeroğlu, sürdürülebilir ve yönetilebilir bir sistem kurmanın önemine de değindi. Sarıeroğlu, geçici koruma kapsamındaki Suriyeli kardeşlerimizin çalışma izin prosedürlerine dâhil olmaları, iş gücü piyasalarına katılımları ve buna mukabil iş gücü piyasasına uyumları ile ilgili de son derece titiz şekilde çalışmalarımızı sürdürdüklerini, bu bağlamda toplumsal barış ve çalışma barışının korunmasının birinci temel öncelikleri olduğuna dikkati çekti.
SOYLU: BİZ GÖÇÜN TAMPONU DEĞİLİZ
Konferans’a katılan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, yaptığı konuşmada Avrupa’nın Suriyelilere olan bakış açısına tepki gösterdi. Batı'nın, kriz ortaya çıktığı ilk andan itibaren konuya güvenlikçi bir anlayışla ve tepkisellikle yaklaştığını anlattı.
Soylu, Türkiye'nin göçü yönetmeyi, Batı'nın ise göçü önlemeyi tercih ettiğini ifade etti. "Biz göçün, uyuşturucunun ve terörün tamponu değiliz. Batı bizi böyle görüyorsa yanılıyor. Ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğine seyirci kalındıkça bu sorun devam edecektir. Bir taraftan belirsizliği, bir taraftan terörizmi başka sahalara yükleme aklına sahip olunursa, göç meselesi devam edecektir. Uyuşturucu konusunda sadece güzel ve cilveli sözlerin dışında net bir irade ortaya konulmayacaksa, bu meseleler aynı şekilde devam eder." dedi.
ZEYBEKÇİ: SURİYELİLERE KAPIMIZI KAPATMAYACAĞIZ
Konferans’ta konuşan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ise, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. Zeybekçi, “Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin 2 milyon 200 bini 15-64 yaş arasında. Bu kadar büyük bir iş gücü var. Biz bütün mültecilerin kontrollü bir şekilde üretime, ekonomiye dâhil oldukları bir alan ortaya çıkarmak istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak biz, bunun bütün sorumluluğunu almaya hazırız” şeklinde konuştu.
UZUNKAYA: İŞGÜCÜ PROFİLİ DOĞRU BELİRLENMELİ
Toplantıda İŞKUR Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya’da bir sunum yaptı. 2015- 2018 yılları arasında Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği dönem başkanlığını yürüttükleri sırada uluslararası arenada Suriyelileri hep gündeme taşıdıklarını belirten Uzunkaya, gerçekleşen konferans sayesinde ortak paydaşlarla konunun değerlendirilmesinin çok etkili olduğunu hatırlattı. Ayrıca gündeme getirmek kadar planlanan çalışmaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Türkiye’de 2 milyon 200 binlik çalışma çağında olan Suriyeli nüfusu olduğunu belirten Uzunkaya, bu kişilerin işgücü piyasasına dâhil edebilmek için profillerinin doğru belirlenmesi gerektiğini söyledi. Suriyeli kardeşlerimiz arasında çok ciddi nitelik ve vasıflara sahip olan kaliteli bir işgücü olduğunu ifade eden Uzunkaya, “İŞKUR hizmetlerimize kendi vatandaşlarımız kadar Suriyeliler içinde aynı erişim imkanını sağlıyoruz.” dedi.