19.06.2018 18:47:44

10 Yılda 7,5 Milyon İstihdam Sağlandı

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin İl Müdürlüğümüz tarafından imza töreni yapıldı. Törene Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Bilgi İşlem Dairesi Başkanımız Fahrettin Kaya, Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanımız Volkan Öz, Mersin İl Müdürümüz Mustafa Kutlu, işverenler ve STK temsilcileri katıldı. Uzunkaya yaptığı konuşmada, İŞKUR’un 72. yılda kat ettiği yola ve sağladığı başarıya dikkat çekti.

Uzunkaya, Avrupa Birliği'nin (AB) 2007-2017 yılları arasında7 milyon 190 bin, ABD'nin de yine aynı dönemde 7 milyon 291 bin istihdam artışı sağladığını belirtti. Bu dönemde Türkiye'nin tek başına 7,5 milyon istihdam artışı sağladığına dikkat çeken Uzunkaya, “Bunu istediğimizde neleri başarabileceğimizin ölçüsü olarak söylüyoruz. İşverenlerimizin ne kadar gayret sarf ettiği ortada. İstihdamın artırılmasının yanı sıra kadınların işgücü piyasasında yer alması da çok önemli. Bir ülkede kalkınma ve büyümeden bahsedeceksek kadınların işgücü piyasasında aktif olması lazım. 10 yıl öncesine kadar kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 23'lerdeydi. Bugün bu oran yüzde 34'lere ulaştı. 10,4 puanlık bir artış var. Kadın işgücüne katılım oranını en fazla oranda artıran ülkeyiz. Bu Avrupa'da ve Amerika'da yok." dedi.

 

"İşverenlerimizin önünü açmamız lazım"

 

Uzunkaya, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş teşviklerle işgücü piyasasının hizmetinde olduklarını kaydederek, "İşverenimiz yatırım yapmadan büyüme olur mu? Türkiye'nin ihracat hedeflerini gerçekleştirmesi için işverenlerimizin önünü açmamız lazım." dedi.

 

“İşsizlik oranları tek haneleri görecek”

 

Başarıların tesadüfler sonucu olmadığını dile getiren Uzunkaya, "Türkiye İstatistik Kurumu 2018 Mart dönemi işgücü piyasası verilerini dün açıkladı. İşsizlik oranımız yüzde 10,1’e geriledi. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.7 idi. Ayrıca buradan müjde veriyorum. Önümüzdeki ay açıklanacak verilerde Türkiye işsizlik oranlarında artık tek haneleri görecek." dedi.

 

MEGİP’in ilk uygulamasına Mersin'de başlanacağını ifade eden Uzunkaya, genç istihdamının önemine de dikkati çekerek, gençlerin iyi işlerde istihdamının artırılması için mesleki niteliklerinin artırılması gerektiğini, MEGİP’in bu sürece önemli katkılar sunacağına inandığını belirtti.

 

“İŞKUR iş dünyasının ayrılmaz parçasıdır”

 

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da konuşmalarında, İŞKUR'un özel sektör mantığıyla çalışan bir kurum olduğunu ifade etti.

 

İŞKUR'u iş dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini altını çizen Kızıltan, "İş dünyası olarak bizler için üretmek bir gururdur. Ancak, bize bundan daha da çok gurur veren şey; kentimizin ve ülkemizin istihdamına katkı vermektir. İstihdamımızın ve üretimimizin artması için işverenler olarak, özellikle mesleki eğitimin önemini her platformda belirtiyoruz. MEGİP’i bu açıdan son derece anlamlı buluyorum" dedi.

 

Konuşmaların ardından Mersin’de en çok istihdam sağlayan firmalara plaket verildi.