12.06.2018 19:06:45

21. İş Kulübümüz Adana’da Açıldı

Adana İş Kulübümüz Çukurova Üniversitesi Kuzey Yerleşkesinde açıldı. Açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar katıldı.



Açılışta konuşan Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, İş Kulüplerinde gençler, kadınlar, engelliler, madde bağımlıları ve diğer özel politika gerektiren gruplara hizmet edildiğini belirtirken, bugün üniversitede açılan iş kulübünün ana hedef kitlesinin ise gençler olacağını dile getirdi.

 

“İŞKUR Son 16 Yılda Çok Büyük Bir Değişim ve Dönüşüm Gerçekleştirdi”

 

Sarıeroğlu, gelecek dönemde Türkiye’nin de Adana'nın da birinci gündem maddesinin istihdam olacağını söyledi. Türkiye'nin istihdam ve işgücü piyasası açısından kalbi olan Türkiye İş Kurumu’nun son 16 yıl içerisinde çok büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiğine dikkat çeken Sarıeroğlu, “İŞKUR, 2002 yılında tüm Türkiye özel sektörde yaklaşık 24 bin kişinin işe yerleştirilmesini gerçekleştirmiş bir kurumken, bugün 2017 yılı sonu verilerine göre bir sene içerisinde 1 milyon 57 bin kişinin işe yerleştirilmesine aracılık etmiş bir kurum olmuştur. Geçmişte sadece yurt dışına işçi gönderen bir kurum olarak hafızalarda yer alırken bugün Türkiye'nin 81 ilinde her köşesinde aktif iş gücü programları uygulayan, mesleki eğitim faaliyetleri gerçekleştiren bir kurum haline gelmiş durumda. Bu hükümetimizin gençlerin, engellilerin, kadınların istihdama kazandırılmasına vermiş olduğu önemi çok net ifade ediyor." diye belirtti.

 

İŞKUR’un 2018 yılındaki hedefinin, 1 milyon 250 bin kişiyi özel sektörde işe yerleştirmek " diyen Sarıeroğlu, bu kapsamdaki en önemli konulardan birinin İŞKUR’un bilişim alt yapısının güçlendirmesi olduğunu vurguladı.

 

Sarıeroğlu, Türkiye işgücü piyasası açısından önem verdikleri bir diğer konunun ise işverenlerin aradığı nitelikte eleman bulma sorunu olduğunu söyledi. Bu ihtiyaca cevap vermek için mesleki eğitim kurslarını, işbaşı eğitim programlarını güncellediklerini dile getiren Sarıeroğlu, İşbaşı Eğitim Programlarının süresinin üç ay olduğunu fakat bilişim ve imalat sektörlerinde bunu 6 aya çıkardıklarını, kodlama, siber güvenlik, bulut uzmanlığı gibi alanlarda da 9 aya çıkacak seviyede iş başı eğitim programlarının yapılmasına imkan sağladıklarını ifade etti.

 

Sarıeroğlu, ayrıca gençlerle ilgili sosyal çalışma programını devreye sokacaklarını, bunun detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını belirtti.

 

Gençlere Mesleki Eğitimde Kupon Desteği Geliyor

 

Temmuz ayından itibaren gençlere verecekleri kuponlarla mesleki eğitim imkânlarından kendi istedikleri şekilde faydalanmalarına imkan sağlanacağını belirten Sarıeroğlu "Bu attığımız adımlarla genç istihdamın artırılmasıyla, geçtiğimiz ay yüzde 4,2'lik bir azalış gösteren genç işsizliğimizin daha da düşük seviyelere indirilmesiyle ilgili çabalarımızı çok boyutlu olarak sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

 

Bakanımız Sarıeroğlu, ayrıca kadınlara işgücü piyasasına girişleriyle ilgili de önlerindeki engelleri hem mevzuat hem de uygulama anlamında kaldırdıklarını belirtti.

 

İşgücü piyasası anlamında en çok pozitif ilerleme sağlayan grubun kadınlar olduğunu aktaran Sarıeroğlu, "Şu anda işgücüne katılım oranları yüzde 32 seviyesini geçti, 2023 yılında inşallah yüzde 41'e çıkarma hedefimiz var. Kendi eğitim programlarımıza katılımlarını teşvik etmek amacıyla bu dönemde belirli kurs ve programlara katılan annelerimize 2-5 yaş arasındaki çocukları için 400 liralık bir bakım desteği vermeye başladık." diye konuştu.

 

Sarıeroğlu, hedeflerinin büyük olduğuna işaret ederek "Yüzde 7,4'lük büyüme performansımız var. Büyüme performansımızın şubat ayı iş gücü anketlerinde de görülmekte. 2018 Şubat dönemi verilerine göre 1 milyon 210 bin ek istihdam sağladık. Mart ayında bu veri çok daha yüksek çıkacak. Bu yıl 'artı 2 istihdam' hedefi doğrultusunda çok güçlü istihdam artışlarına ulaşacağımıza inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

Uzunkaya “2018 Yılı Hedefimiz 32 Bin 738 Kişiyi İstihdam Etmek”

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Genel Müdürümüz Uzunkaya, Adana'da 2018 yılı hedeflerinin 32 bin 738 kişiyi istihdam etmek olduğunu belirtti.

 

Adana'da 7 bin 826 kadını istihdam etmeyi hedeflediklerini belirten Uzunkaya, ayrıca 6 bin 616 genç ve 4 bin 14 üniversite mezununu ile 3 bin 133 uzun süreli işsizi işe yerleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

 

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise istihdamın olduğu her yerde aş ve iş, buna bağlı olarak huzur ve güven olduğunun altını çizerek, açılan İş Kulubü’ndeki eğitimler sayesinde iş arayanların eksikliklerini gidererek istihdam edilmelerinin önündeki engelleri kalkmasına yönelik adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının ardından Bakanımız Sarıeroğlu, Genel Müdürümüz Uzunkaya, Adana Valisi Demirtaş, İŞKUR Çukurova üniversitesi Rektörü Kibar ile beraber İŞKUR İş Kulübü'nün açılış kurdelesini kesti.

 

Beraberindekilerle İş Kulübünü gezen Sarıeroğlu, buradan hizmet alan öğrencilerle bir süre sohbet etti.