27.07.2018 19:38:51

5 Yılda 10 Bin Engelli Geleceğe Hazırlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Koç Şirketler Topluluğu iş birliğiyle engelli bireylerin ekonomik ve toplumsal hayata katılımına ivme kazandıracak “Engellerin Ötesinde Bir Hayat İçin Geleceğe Hazırlıyoruz” projesi İstanbul’da gerçekleşen imza töreniyle hayata geçirildi.

“Engellerin Ötesinde Bir Hayat İçin Geleceğe Hazırlıyoruz” adıyla başlatılan projenin protokolü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mehmet Koç’un katılımıyla imzalandı.

 

Törende konuşan Bakanımız Sarıeroğlu, engelli bireylerin istihdamının artırılmasının ve hayatın her alanında aileleriyle birlikte etkin ve aktif olarak yer almalarının temel öncelikleri olduğuna dikkat çekti.

 

Bu proje sayesinde engelli istihdamı ile ilgili çok önemli bir başlangıç yapılacağını kaydeden Sarıeroğlu, “Geçmişten bu yana engelli kardeşlerimizle ilgili güçlü adımlar attık. Geçmişte dört duvar arasında geleceğe dair umudu olmayan engelli kardeşlerimiz ve ailelerimiz bugün çok daha güçlüler. Gelecek ile ilgili umutları ve hayalleri canlı şekilde devam ediyor. Bu bizim için en önemli onur ve gurur kaynağıdır” diye konuştu.

 

Bakanımız Sarıeroğlu, İŞKUR olarak 2012’den bu yana 30 binden fazla engelli vatandaşımızı mesleki eğitimlerden yararlandırdıklarını ve yeni protokol sayesinde 5 yılda 10 bin engelli kardeşimizin daha mesleki eğitim alacağını söyledi.

 

“Yeni Bir Perspektif Ortaya Koyduk”

 

İŞKUR’un yapısıyla ilgili yeni bir perspektif ortaya koyduklarını hatırlatan Sarıeroğlu, “2002 yılında bir yılda 25 bin kişinin işe girişine aracılık eden İŞKUR, bugün bir yılda 1 milyon 57 bin kişinin işi yerleştirilmesine aracılık eder hale gelen güçlü bir kurum oldu” dedi.

 

“Birinci gündem maddemiz şu anda istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması” diyen Sarıeroğlu bu bağlamda kadınlar, gençler ve engellilerle ilgili çok özel politikaları hayata geçirdiklerini, büyüme performansını sürdürmek gayesiyle etkin ve kararlı politikaları devam ettireceklerini kaydetti.

 

“Yılın Son Çeyreğinde 2 Bin 500 Engelli Ataması Yapılacak”

 

Diğer taraftan 2002 yılında engellilerin kamuda istihdam oranının yaklaşık 5 bin 500 iken, bugün bu sayının 10 kat daha artarak 55 bin kişiye ulaştığının altını çizen Sarıeroğlu, “Geçtiğimiz aylarda 2 bin 500 kişilik bir engelli ataması gerçekleştirdik. Yılın son çeyreğinde 2 bin 500 engelli kardeşimizin atamasını yapacağız. EKPSS sınavlarına geçtiğimiz aylarda gerçekleşti. Bu bağlamda yenilikçi politikalarımızla onlara kendilerini iyi hissedecekleri ortamları oluşturarak, fiziki imkânların engelli kardeşlerimizin şartlarına uygun hale getirilmesiyle alakalı desteklerimizi de güçlü şekilde devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“Engellilere Hibe Desteği 50 Bin TL’ye Çıkarıldı”

 

Bakanımız Sarıeroğlu ayrıca, engelli girişimcilere verilen 36 bin liralık hibe desteğinin 50 bin liraya çıkarıldığını hatırlatarak, “Engelli kardeşlerimizin istihdamı birinci önceliğimiz; girişimci olarak da çalışma hayatında yer almaları yine öncelik verdiğimiz başlıklardan. Bu anlamda 36 bin liralık hibe desteğini 50 bin liraya yükseltmiş durumdayız” dedi.

 

Uzunkaya: “Engellilere Yönelik Çalışmalara Ayrı Bir Hız Ve Önem Verdik”

 

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ise İŞKUR olarak birçok program gerçekleştirdiklerini; ama bugün imzalanacak protokolden dolayı ayrı bir mutluluk ve heyecan duyduklarını ifade etti. İŞKUR’un istihdam alanında yakaladığı başarılarıyla, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinin istihdam kurumlarına da örnek olduğunu söyledi.

 

Uzunkaya, özellikle engellilere yönelik çalışmalara hız ve önem verdiklerine dikkat çekti. Hizmetlerin içeriğine ve niteliğine göre önem arz ettiğini belirten Uzunkaya, bir toplumun tüm değerlerine sahip çıkması ve onlara özel ilgi ve alaka göstermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu'nun göreve başladığı ilk günden itibaren özel hizmet ve ilgiye ihtiyaç duyulan alanlara önem verdiğini aktaran Uzunkaya, "Sayın Bakanımız bu alanlarda gerek dünyadaki yeni gelişmeler, gerekse Türkiye'nin birikimi ve atılması gereken adımlarla ilgili kurumsal çalışmalarımıza, diğer taraftan da ilgili tüm paydaşlarla birlikte çalışma süreçlerine önderlik ve liderlik yaptı. Bu kapsamda son dönemde engellilere yönelik özel ilgi ve alakayı gerçekleştirmek üzere İş Kulüpleri uygulamamızla, 'artık engellilerin de koçu olacak' anlayışıyla hayata geçirdiğimiz Engelli İş Koçluğu Modelimizle, engellilerin iş gücü piyasamızda daha etkin ve belirgin bir şekilde yer almalarını ve ülkeye, millete, ailelerine katkı sunacak bir düzeye gelmelerini teminen önemli bir çalışmaya öncülük yaptık." dedi.

 

Uzunkaya, söz konusu çalışmalar içinde, farkındalığın oluşması açısından engellilerin istihdamına bu yıl yine çok özel bir başlık açtıklarını belirterek, "Engellilerin çalışma hayatında yer almalarını ve eğitimlerini ciddi anlamda önemsiyoruz. Bugün Bakanımız ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte gerçekleştirilen protokolün ülkemize ve engellilere hayırlar, güzellikler getireceğine ve nice yeni başarılara öncülük edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.