12.09.2023 17:17:56

Bakan Işıkhan Gençlerin Kariyer Yolculuklarındaki Yol Arkadaşı İŞKUR Tanıtım Tırını Uğurladı

İŞKUR hizmetlerini tanıtmak, 15-29 yaş aralığındaki işsiz, eğitime devam etmeyen ya da iş gücünde yer almayan gençler (NEET’ler) arasında farkındalık oluşturmak ve gençlerin istihdam fırsatlarından yararlanabilmesi için İŞKUR’a kayıtlarını yapmak amacıyla Ankara’dan yola çıkan İŞKUR tanıtım tırı, 12 Eylül- 25 Ekim 2023 tarihlerinde ziyaret edeceği 15 ilde gençlerle bir araya gelecek.


Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Teknik Destek Projesi” kapsamında hazırlanan “İŞKUR Yol Arkadaşım” tanıtım aracı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımıyla düzenlenen törenle uğurlandı.

İŞKUR Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen törene Bakan Işıkhan'ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ve Bakanlık bürokratları, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger katıldı.

Törende konuşan Bakan Işıkhan, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Teknik Destek Projesi” ile 15-29 yaş aralığında yer alan gençlere iş arama süreçlerinde daha kapsamlı ve bireyselleştirilmiş çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi. Ne eğitimde ne de istihdamda yer alan bu yaş grubundaki gençlerin NEET olarak adlandırıldığını kaydeden Işıkhan, kavramın uluslararası düzeyde gittikçe önemini arttıran bir özelliğe kavuştuğunun altını çizdi. Bakan Işıkhan, “Dünyada genç nüfus 2 milyara yaklaşmış durumda. Türkiye Avrupa’nın en büyük genç nüfusuna sahip ülkeler arasında. Bu da bizim için çok değerli bir hazine. Gençlerimiz için kamu istihdam kurumumuz İŞKUR vasıtasıyla aralıksız bir şekilde sürdürdüğümüz aktif iş gücü programları başta olmak Kalfa Programı, staj portalı, İŞKUR Kampüs, iş kulüpleri, kariyer günleri, sanal istihdam fuarları gibi çok geniş yelpazede hizmetler sunuyoruz. NEET’lere yönelik özel tedbir almanın İŞKUR için önemli bir politika alanı ve sorumluluk olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

 

“NEET Oranı Gerçekleştirdiğimiz İstihdam Politikaları Sayesinde Düşüyor”


Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre NEET oranının gerçekleştirilen istihdam politikaları sayesinde önceki yıllara göre düştüğünü ifade eden Işıkhan, şunları söyledi: “NEET’lerin büyük bir kısmı ne yazık ki ulaşılması zor gruplar olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Orta Vadeli Program kapsamında da NEET’lerle ilgili çok önemli hedef ve politikalar belirlendi. Bunların başında NEET’lerin niteliğinin artırılarak iş gücü piyasasına katılımların sağlanması geliyor. Bu noktada Bakanlığımıza önemli sorumlular düşüyor. Öncelikle gençler olmak üzere her ailede en az bir çalışanın olması bizim çok önemli bir politika stratejimiz. Geleceğin mesleklerine yönelik gençlerin kariyer farkındalıklarını artıracak proje ve faaliyetlerinin sayısını artıracağız.”

“İŞKUR Yol Arkadaşım Tanıtım Tırı Ulaşılması Zor Olan NEET’ler ile Temasa Geçecek”

Bakan Işıkhan yola çıkacak tanıtım tırının özellikle ulaşılması zor gençlere ulaşıp onlarla temasa geçeceğini ve onlara devlet olarak yanlarında olduklarını hissettireceğini vurguladı. NEET’lere yönelik düzenlenecek tanıtım kampanyasının hayırlara vesile olmasını dileyen Işıkhan, “Türkiye Vizyonu kapsamında gerçekleştireceğimiz her adım istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. Hem gençleri hem kadınları istihdama kazandıracak projelerle Türkiye giderek büyüyecek, ekonomisi gelişecek ve inşallah daha müreffeh bir topluma ulaşacak” diye konuştu.

“NEET’ler Çok Uzun Yıllardırdır Avrupa Birliği İçin Önem Arz Ediyor”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanıyla yürütülen NEET PRO’nun gelmiş olduğu noktadan dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti. NEET konusuna Avrupa Birliği olarak hassasiyet gösterdiklerini kaydeden Guirkinger, “NEET’ler Avrupa Birliği için çok uzun yıllar önem arz ediyor. Birlik, bu kapsamda gençlerin istihdamının artırılması için gerçekleştirilen projelere destek veriyor. Ayrıca, Avrupa Birliği 2023’ü Avrupa Beceri Yılı ilan etti. Türkiye’de de genç nüfus toplam nüfusun yüzde 15’inden fazlasını oluşturuyor. Bu da Türkiye için bu nüfusu önemli bir fırsata çevirmekte” dedi.

“Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençleri Hedefliyoruz”

“İŞKUR Yol Arkadaşım” tanıtım tırının NEET’lere ulaşmayı hedeflediğini ifade eden Guirkinger, nihai amacın gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılarak topluma faydalı bireyler haline gelmelerinin olduğunu söyledi. Guirkinger, projenin başarısı için katkı veren başta Bakan Işıkhan olmak üzere İŞKUR’a ve tüm taraflara teşekkürlerini iletti.

 

“Ana Hedef Kitlemiz Gençlerin Kendisi”

İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ise genç işsizliğinin sadece ülkemizin değil, bütün dünya ülkelerinin ana gündemlerinden bir tanesini olduğuna, İŞKUR başta olmak üzere dünyadaki bütün kamu istihdam kurumlarının bu olguyla mücadele ettiğine dikkat çekti. Güneş, “Onlara yönelik özel önlemler alınması gerekiyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği tarafından farklı ülkelerde uygulanan daha önce ülkemizde uygulanmamış yeni modeller devreye alındı. İŞKUR olarak NEET olup iş arayan gençlerimizin zaruri giderlerini karşılamaları için iş arama yardımı yapmaya, bunun haricinde bir ilde konaklarken başka bir ilde iş bulması durumunda olan gençlere taşınma yardımı uygulamasını pilot olarak başlattık. Bu proje kapsamında bireysel iş planları marifetiyle gençlerimize özgü yol haritalarını tespit ediyoruz. Bu çabalarla birlikte hem genç işsizliğini hem de NEET’lerin sayısını azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Güneş, “İŞKUR Yol Arkadaşım” tanıtım aracının da doğrudan NEET’lere yönelik bir kampanya olduğunu, tanıtım tırının 15 ili gezerek kentlerin meydanlarında gençlerle bir araya geleceğini söyledi. Son olarak NEET PRO’nun sloganından bahseden Güneş “Mutlu Gençler Güzel Bir Gelecek NEET Pro Umut Verecek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve beraberindeki heyet tanıtım tırını yolcu ederek kampanyayı başlattı.