25.03.2022 18:05:44

Çarşamba Toplantılarının Bu Haftaki Konusu İşsizlikle Mücadelede İş Arama Yöntemleri ve İŞKUR

7. Dönem İstihdam Uzman Yardımcıları Oryantasyon Eğitimi kapsamında gerçekleştirilen “Çarşamba Toplantıları”nın yedincisi Genel Müdürlüğümüz Konferans Salonu’nda düzenlendi.


Toplantının bu haftaki konuğu olan İstihdam Uzmanı Zeki Deniz Dost, “İşsizlikle Mücadelede İş Arama Yöntemleri ve İŞKUR” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Çalışma ve çalışma hayatındaki kavramların tanımı hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan Dost, iş arama ve iş arama teorileriyle ilgili bilgiler paylaştı. Dost, ”Ücret ve çalışma isteği arasında pozitif korelasyon vardır. Ücret arttıkça kişilerin çalışma isteği, dolayısıyla da çalışmak isteyen kişi sayısı artar.” dedi.

Dost, işsizliğin ekonomik ve sosyal maliyetlerinin sadece işsiz kişi değil, toplum tarafından da karşılandığına dikkat çekti. İş arama maliyetlerinin iş arama isteğiyle ilişkisine de değinen Dost, ”Amerika’da iş arama maliyetleri vergiden düşülebilmektedir. Bu sistemde kişiler iş bulmak için il ya da ülke dışı seyahat, il içi ulaşım, yemek, konaklama, pasaport, telefon ve internet giderleri gibi birçok gider kalemi belli oranlarda vergiden düşülebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

İşsizlerin üçte birinden fazlasının iş arama yöntemi olarak Türkiye İş Kurumunu tercih ettiğini belirten Dost; gazete, dergi vb. yazılı basın ilanları, doğrudan işverene başvurma ve arkadaş, akraba gibi sosyal ağların da sıklıkla kullandığını ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde uzun sürelerdir uygulanmakta olan okul kariyer merkezlerinden bahseden Dost, ”Kariyer merkezleri öğrencilere staj, firma ziyaretleri vb. programlarla firmalar hakkında detaylı bilgi ve gözlem fırsatı sağlamaktadır. Mezun olacak öğrencilere mülakat teknikleri, iş arama yöntemleri hakkında bilgi vermekte, genellikle eski mezunlarının yoğun olduğu işverenlere işe yönlendirme yapmaktadır. Yurt dışındaki iyi uygulamalara bakıldığı zaman bu merkezlerin sadece mezunlara değil, öğrencilere yönelik yarı/tam zamanlı, dönemsel vb. iş imkânlarını da araştırıp üniversitelerde ilan ettiği ve son derece etkin hizmet verdiği görülmektedir. Bu kapsamdaki çalışmaların ülkemizde de seviye atladığını belirterek 166 üniversitede 167 “İŞKUR Kampüs” noktası ile daha nitelikli hizmet sunmaktayız.” dedi.

Sunumun ardından Kurum personelimizin sorularını cevaplayan Dost’a, Genel Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Alper Mumyakmaz teşekkür belgesi takdim etti.