7.05.2024 19:57:56

Kamuda Dijital Dönüşümünün Sağlanmasına Yönelik İş Birliği Protokolü İmzalandı

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları arasında, İŞKUR ve SGK hizmetlerinde dijital dönüşümün sağlanması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayelerinde, Bakanlıkların ilgili kuruluşları TÜBİTAK, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında kamuda dijital dönüşüm ve bilimsel araştırmaların desteklenmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

 

TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın teşrifleriyle Ankara’da gerçekleştirilen protokol imza töreni TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açılış konuşmalarıyla başladı.


Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, gittikçe dijitalleşen çağımızın insana temas eden bütün kamu kurumlarını ve hizmetleri de dijital hale getirdiğini, doğru kullanıldığında çok büyük kolaylıklar sağlayan bu dönüşüm sürecinden en yüksek seviyede faydalandıkları kurumlardan bir tanesinin İŞKUR olduğunu söyledi. İŞKUR’un iş arayan ve işveren arasında en sağlam köprü olma vazifesini üstlenen bir kurum olduğunu kaydeden Işıkhan, “Kurumun, vatandaşlarımıza sunduğu birçok hizmete çevrim içi olarak erişebiliyor. Bu anlamda bugün imzalayacağımız protokolün İŞKUR’un dijital dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

 

“Protokol Sayesinde Yapay Zeka Destekli Sistem Geliştirilecek”


Bakan Işıkhan, ülkemizin bilim ve teknoloji politikaları alanındaki en saygın ve köklü kuruluşlarından biri olan TÜBİTAK ile gerçekleştirilecek bu protokol sayesinde İŞKUR'un hem yapay zeka destekli sisteminin geliştirilmesi hem de istatistiksel alt yapısının güçlendirilmesinin sağlanacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Ayrıca bu proje ile yazılım altyapısının diğer kurum faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve istihdam hizmetlerinden aktif ve pasif iş gücü programlarına kadar kurumumuzun tüm yazılım ihtiyaçlarının karşılanması için TÜBİTAK ile etkin bir iş birliği planlıyoruz. Bunun yanında 2024 emekliler yılı ile ilgili olarak da kurumumuz SGK ile TÜBİTAK arasında ortak çalışmalar ve projeler gerçekleştirilecektir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız dijital çağın nimetlerini kamu hizmetlerimize en doğru ve en verimli bir şekilde yansıtacak çalışmaları desteklemektedir. Bu vesileyle Sayın Bakanımıza çalışmaları ve destekleri için teşekkür ediyorum.”

 

“21. Yüzyıl Artan Bir İvme ile Hayatımızı Dönüştürmeye Devam Ediyor”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkemizin çalışan refahını esas alarak çalışma barışı ve düzenini tesis eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda teknolojide öncü, sanayide güçlü Türkiye için çalışmalarını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında hayata geçirilecek iş birliği protokolünün hayırlara vesile olmasını diledi. Dijital çağ olarak da ifade edilen 21. yüzyılın artan bir ivme ile hayatımızı dönüştürmeye, değiştirmeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler günlük yaşam pratiklerimize, davranışlarımıza, karar alma mekanizmalarımıza yön veriyor. İş yapış şekillerimizi ve çalışma ortamımızı yeniden tanımlıyor. Bu teknolojileri iş modellerine adapte ederek dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek işletmelerin ve kurumların müşterilerine ve hizmet sundukları bireylere etkin, verimli ve hızlı bir hizmet sunabilmesinin anahtarı haline geldi. Aynı zamanda tüm dünyada hükümetler ve kamu otoritelerinin kamu hizmetlerini ve programlarını daha verimli, şeffaf ve maliyet etkin bir şekilde sunması için tarihi bir fırsat penceresi oluşturuyor. Bizler de gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme projeleriyle vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetlerde bürokrasiyi en aza indiriyoruz. Kurumlararası bilgi paylaşımı ve koordinasyonunu güçlendirerek kamuda hizmet sağlayıcılar arasında etkileşimi yükseltiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Bakanlık olarak İŞKUR ve SGK’nın projelerini destekleme kararı aldıklarını kaydeden Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben huzurlarınızda çok kıymetli Vedat Işıkhan Bakanımıza, hem SGK’daki hem İŞKUR’daki çok kıymetli çalışma arkadaşlarına teşekkür etmek istiyorum. Yapay zekanın kamu hizmetlerinde etkin kullanımına yönelik geliştirdikleri projelerle inanıyorum ki önümüzdeki dönemde Ankara'ya, kamuya, kamu bürokrasisine öncülük ediyorlar. Dijitalleşme sürecinde bilgi teknolojilerini en verimli şekilde kullanarak sosyal güvenlikten iş gücü piyasası politikalarına tüm süreçlerde verimliliği yükselteceğiz. Ülkemizin bilim ve teknolojik politikalarında lider kurumlarından TÜBİTAK’la kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sunan SGK ve iş gücü piyasası politikalarının öncü kurumu İŞKUR arasında yeni iş birlikleri tesis edeceğiz.”

 

Konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın imzalandığı protokol ile İŞKUR ve TÜBİTAK arasında daha sonra akdedilecek alt protokoller ve/veya alt sözleşmeler kapsamında dijital dönüşümün sağlanması amacıyla teknik destek sağlanması ile bilimsel araştırma ve uygulama projelerini desteklemek için iş birliği gerçekleştirilmesi başta olmak üzere belirlenmiş ve belirlenecek alanlarda yapılacak iş birliğinin genel esasları düzenlenecek.
İŞKUR ile TÜBİTAK arasındaki iş birliğinin Mali Otomasyon Sistemi Projesi ile sınırlı kalmayarak diğer alanlara genişletilmesinin hedeflendiği protokol kapsamında İŞKUR’un dijital dönüşümünün sağlanmasının yanı sıra mali otomasyon sisteminin analiz ve yazılım aşamaları, yapay zeka destekli işlevlerin geliştirilmesi, İŞKUR’un istatistik altyapısının güçlendirilmesi ile diğer yazılım ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

 

İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş’in de katılım sağladığı protokol töreninin ardından Bakan Işıkhan ve Bakan Kacır, protokol üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.