17.06.2022 17:49:05

Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin Destek Programı Teknik Destek Projesi Başladı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla hayata geçirilen 15-29 yaş grubunda eğitime devam etmeyen, çalışmayan veya iş aramayan gençler için hazırlanan Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Açılış Konferansı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcılarımız Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ve Op. Dr. Ertuğrul Soysal’ın katılımıyla Ankara’da düzenlendi.

 

Gençlik dönemindeki işsizliğin, gelecekteki istihdam fırsatlarını ve gelirleri azaltıcı etkisini ortadan kaldırmayı, iş gücüne dahil olmayanları da politika tedbirleri kapsamına almayı hedefleyen NEET PRO’nun açılış konferansına Bakan Yardımcılarımızın yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Hidalgo Gutierrez, Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan, ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Bakanlığımız ve İŞKUR yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversitelerin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, sosyal paydaşlarımız ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu bir ülkede, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlere, yani ne eğitimde ne istihdamda olan gençlere yönelik özel tedbirler almanın, kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR için önemli bir politika alanı ve neredeyse bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

 

Alpkan “Bu doğrultuda projemizin teknik destek ve hibe olmak üzere iki bileşeni bulunuyor. Hibe bileşeni 17 milyon Euro, teknik destek bileşeni ise 2,5 milyon Euro olmak üzere toplam 19,5 milyon Euro bütçeye sahiptir. Hibe bileşeni 12 ay; teknik destek bileşeni ise 30 ay sürecek” dedi.

 

“Gençlerin Beklentilerini ve Hedeflerini Öğrenmeyi Hedefliyor”

ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan NEET PRO’nun İPA İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programının istihdam başlıklı ana müdahale alanı altında yer aldığını söyleyerek, “Gençlerimize daha iyi imkanlar sunabilmek adına öncelikle onların hassasiyetlerini, beklentilerini ve hedeflerini bilmemiz gerekiyor. Gençlerimizi iş hayatı ile buluşturacak olan özellikle yereldeki İŞKUR personeli de projenin hedef kitlesi arasında yer almaktadır.” diye konuştu.

 

“Proje Gençlerimizi İş Gücü Piyasasında Destekleyecek”

Uluslararası gündemle de uyumlu olacak şekilde ne eğitimde ne istihdamda olan gençlere yönelik özel tedbirler almanın İŞKUR için önemine değinen Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan, “Kurumumuzun Operasyon Faydalanıcısı olduğu NEET PRO Teknik Destek Bileşeni, 30 Aralık 2021 tarihinde resmi olarak başladı. Başladığı tarihten itibaren de proje faaliyetlerimizi gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hibe projelerinin değerlendirme sürecinin ise bu senenin sonunda tamamlanmasını öngörüyoruz. Projemizle ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin, bireysel eylem planları ve iş arama ödeneği destekleri ile istihdam edilebilirliklerini ve iş gücüne katılımlarını artırmayı hedefliyoruz. İş ve Meslek Danışmanlarımız tarafından oluşturulacak Bireysel Eylem Planları ile ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin iş arama süreçlerini hem destekleyecek hem de 4 ay boyunca bu süreçleri izleyeceğiz. Gençlerimizi doğrudan etkileyecek ve onları iş gücü piyasasında destekleyecek Projemizin bir bütün olarak ülkemiz, Kurumumuz ve gençlerimiz için faydalı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

 

“Bu Yılı Gençlik Yılı İlan Ettik”

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Hidalgo Gutierrez AB’nin de gençlere yönelik çalıştığını, küresel çapta yaşanan sorunlar nedeniyle gençlerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Gutierrez, 2027’ye kadar gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı hedeflediklerini, proje ile gençlere sorunlarının çözümü noktasında seçenek sunmayı amaçladıklarını belirterek, gençlerin iş gücü piyasası dışında yer almaması için onları eğitim ve staj olanaklarıyla destekleyeceklerini, bu konuda Türk Hükümetiyle çalışmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcılarımız katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Konferansın ikinci bölümünde İstihdam Uzmanı Emre Yıldız’ın moderatörlüğünde NEET PRO teknik destek ekibinin katılımıyla panel düzenlendi. Projeye ilişkin teknik bilgi, amaç ve hedeflerin paylaşıldığı panelde Proje Takım Lideri Agrita Groza, Kilit Uzmanlar Anna Vidinova, Bülent Kılınç ve Stratejik İletişim Uzmanı Can İzbul kendilerine yönlendirilen soruları yanıtladı.