8.03.2024 21:01:08

Tarımda Kadın Emeği Zirvesi Düzenlendi


Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından "Tarımda Kadın Emeği Zirvesi Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle Ankara’da düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen zirvede konuşan Emine Erdoğan Avrupa kıtasının tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken, Türkiye'de 12 bin çeşit bitki yetiştiğine dikkati çekti.  Bir ayrıcalık olan Anadolu coğrafyasının bu zenginliğini korumanın herkese mühim bir sorumluluk yüklediğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorumluluğun ağırlığını en iyi sizlerin anladığını düşünüyorum çünkü, kadınla toprak arasında, emeğe dayalı uzun bir geçmiş var. Tohumu topraktan kundağına yatıran, suyunu dualarla veren, şefkat damlayan elleriyle büyüten sizlersiniz. Toprağın alın yazısı olduğunu, sabrı öğreten kadim bir öğretmen olduğunu biliyorsunuz. Anadolu toprağı nasıl bereketliyse Anadolu kadını da çalışkandır, üretkendir."

Zirvenin ikinci gününde ise “Kırsal Alanda Kadının İstihdamı ve Örgütlenmeye Katılımı”  temalı oturumunda bir konuşma gerçekleştiren İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, İŞKUR’un çalışma hayatının önemli aktörlerinden biri olduğuna değinerek Kurumun bünyesinde yer alan işgücü piyasası araştırmaları, aktif iş gücü programları ve vatandaşlara geçici gelir desteği sağlayan pasif işgücü programlarının kadının çalışma hayatına kazandırılmasındaki önemini vurguladı.

Işık, “İş gücü piyasasının beklentilerini ortaya koymak amacıyla her yıl araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalarda işverenlerin yüzde 10’u kadın çalıştırmak istiyorum derken yüzde 35’i erkek çalıştırmak istiyorum, diyor. Bu da bize iş gücü piyasasındaki açık işlerin yüzde 65 oranda aslında kadınların çalışabileceği alanların varlığına işaret ediyor. Bu oranın daha da yukarıda olduğunu düşünüyoruz çünkü kadınlarımızın her şeyi başarabileceğine inanıyoruz. Bu inançla aktif işgücü programları kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarımızda kadınlarımızın nitelikli ve kalıcı işlerde yer almasını sağlamak amacıyla birçok kurs ve program düzenliyoruz. Ayrıca tarım alanında özellikle kadınlarda kayıt dışılık var.  Öncelikle kadınlarımızın emeğinin kayıt altına alınması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bunun yanı sıra sunduğumuz pasif işgücü programlarımız ile kadınlara işsiz kaldıklarında geçici gelir desteği sunuyor, işgücü piyasasından kopmamaları için onları yarım çalışma ödeneği ile destekliyoruz” dedi.

Kadın istihdamına yönelik çalışmalar yapan tüm paydaşları bir araya getiren İş Pozitif Projesi’ne de değinen Işık konuşmasını şu bilgileri paylaştı: “9 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katılımıyla bir güç birliği oluşturduk ve 10 bakanlığımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, özel sektör kuruluşlarımızın ve ticaret odalarımızın desteğiyle bu projeyi hayata geçirdik. Proje kapsamında kadın istihdamına yönelik mesleki eğitim, teşvik ve hibe gibi hizmetlerin yanı sıra ihracat girişimcilik ve danışmanlık gibi birçok alanda da hizmet sağladık ve 35 bin kadınımızın bu kapsamda işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Bununla birlikle Çalışma ve Soyal Güvenlik Bakanımız Sayın Işıkhan’ın öncülüğünde İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz İş Pozitif Fuarı’nın ikincisini Manisa'da ve üçüncüsünü Adana'da düzenledik. Önümüzdeki dönemde de Ankara ve Mardin'de olmak üzere tüm illerimizde bu etkinliğe devam edeceğiz. İş Pozitif Programı adı altında özel sektörle de bir iş birliği mekanizmasını yakın zamanda hayata geçiyoruz. Burada SGK kayıtlarından ve iş gücü piyasası araştırmalarımızdan da temininde güçlük çekilen mesleklerde kadınlarımızın hiç yer almadığını tespit ettik ve Her Meslekte Kadın Eli Projesini başlatmaya karar verdik. Sözlerime son verirken tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum.”

Zirve, Kırsal Alan ve Kadının Kırsal Ekonomik Hayata Katılımı", "Kırsal Alanda Kadın Yatırımlarına Yönelik Destekleme Mekanizmaları", "Kırsal Alanda Kadının İstihdamı ve Örgütlenmeye Katılımı", "IPARD Programı ve Kadın", "Kırsal ve Agro Turizm", "Kadın ve Ata Tohumu" ile "IPARD III Programı Tanıtımı" konulu oturumlarla 8 Mart'a kadar devam etti.