30.10.2018 17:14:07

Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi İçin İlk Adım Atıldı

İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) ve Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) arasında ulusal meslek sınıflama sisteminin oluşturulması maksadıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Ülkemizde kullanılan Uluslararası Meslek Sınıflandırması (ISCO-08)  ile yine ISCO-08’e göre Kurumumuzca hazırlanan Türk Meslek Sözlüğü temel alınarak oluşturulacak Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi için düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, MYK Başkanı Adem Ceylan, TÜİK Başkanı Mehmet Aktaş, İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanımız Sinan Temur ile  İŞKUR, MYK ve TÜİK temsilcileri katıldı.

Uzunkaya: “İŞKUR Olarak Ülkemizin Meslek Havuzunun Oluşturulmasına Katkı Sunacağız”

Törende konuşan Genel Müdürümüz; işbirliği protokolü ile ülkemizde icra edilen mesleklerin ve tanımlarının yer aldığı ulusal meslek sınıflama sisteminin oluşturulması için ilk adımın atıldığını söyledi. Gelişen, büyüyen Türkiye’nin bugününü ve geleceğini ilgilendiren en önemli konuların başında “meslek” kavramının geldiğini kaydeden Uzunkaya, “Meslek, işgücü piyasasında yer alabilmenin en vazgeçilmez unsurudur. Mesleği olmayan bir kişinin işgücü piyasasında tutunabilmesi oldukça zordur. Ülkemizin sahip olduğu mesleki çeşitlilik bir zenginlik olmakla beraber, bu çeşitliliği kurallar bütünü olarak bir araya getiremediğimizde, hem ülke kaynağımızdan hem de beşeri sermayemizden kayıp yaşamış oluruz. Ülkemizdeki mesleklerin sınıflandırılması, tüm vatandaşlarımıza bilginin bir bütün olarak sunulması ve hizmet kalitemizin artırılması açısından bu iş birliği protokolü büyük önem taşıyor. İŞKUR olarak, bu kıymetli çalışmada ülkemizin meslek havuzunun oluşturulmasına ciddi katkılar sunacağımıza olan inancımız tamdır. Gerçekleştirilecek çalışma ile ülkemiz iş gücü piyasasında yer alan mesleklerin gerektirdiği becerilerin tespiti noktasında çok önemli bir eksikliğin giderileceğine inanıyorum” dedi.

Aktaş: “Sektör ve Mesleklerin Sınıflandırılmasına İlişkin Önemli Bir Adım Atılıyor”

MYK Başkanı Aktaş ise çalışma hayatında 26 sektörün bulunduğunu, protokolle bu sektörlerde yer alan mesleklerin fotoğrafının ortaya çıkarılması, sınıflandırılması açısından önemli bir adım atıldığını belirtti. Aynı mesleklerin farklı kurumlarda değişik kodlama sistemiyle işlem görebildiğine dikkat çeken Aktaş, “Bugün imzalayacağımız protokol ile Ulusal Meslek Sınıflama Sisteminin oluşturulmasında TÜİK Başkanlığımızın, İŞKUR’un, MYK’nın görev, yetki ve sorumluluklarına yer verilecek. İnşallah 2019 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz kodlama sistemi yürürlüğe girdiğinde hangi sektör ve meslekte ne kadar çalışanımız olduğunu görme imkânına sahip olacağız. Sağlıklı verilere ulaşmış olacağız. Bu vesileyle TÜİK Başkanımıza ve İŞKUR Genel Müdürümüze teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. İmzalayacağımız protokolün hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

TÜİK Başkanı Aktaş'da kurumlar arası standardı sağlayacak protokolde emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Genel Müdürümüz Uzunkaya, MYK Başkanı Ceylan ve TÜİK Başkanı Aktaş ulusal meslek sınıflama sisteminin oluşturulmasına yönelik işbirliği protokolünü imzaladı.