21.11.2019 14:03:23

WAPES Kapsamında İşgücü Piyasasındaki Yeni Zorluklarla Mücadele Yaklaşımları: İşgücü Piyasası Araştırmalarının Rolü Çalıştayını Gerçekleştirdik

“İşgücü Piyasasındaki Yeni Zorluklarla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar: İşgücü Piyasası Araştırmalarının Rolü” temalı Çalıştay Kurumumuz ev sahipliğinde 20-21 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.

İŞKUR ve Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) iş birliğinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış törenine Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, WAPES Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Sofia Elomri, İŞKUR yöneticileri, WAPES üyesi ülkelerin kamu istihdam kurumları ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, alanında uzman araştırmacılar ve çok sayıda davetli katıldı.

 

İŞKUR’un işgücü piyasası araştırmalarına ilişkin tecrübelerini paylaştığı ve diğer ülkelerin ve uluslararası kuruluşların farklı oturumlar aracılığıyla uyguladıkları çeşitli araştırma yöntemleri ile ilgili bilgi verdiği çalıştayda açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Müdürümüz Uzunkaya, çalıştayın düzenlenmesine destek veren WAPES’e ve tüm ülkelere teşekkür etti. Çalıştay kapsamında işgücü piyasası araştırmalarına yönelik yeni ufuklar açacak çıktılar elde etmeyi istediklerini belirten Uzunkaya, “Küresel problemlerle yüzleştiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Bu problemlerin çözümü noktasında tüm ülkelerin bilgi birikimi ve vizyonu doğrultusunda gerçekleştirilen böyle organizasyonlar büyük önem taşıyor. İŞKUR olarak bölgemizde ve yine küresel ölçekte var olan kuruluşlarla işbirliğini çok önemsiyoruz. 2003 yılından beri bu anlayış doğrultusunda WAPES’İN içerisinde yer alıyoruz. 2015-18 yılları arasında ise WAPES’in dönem başkanlığını yürüten bir ülke olarak Birliğin öğrenen ve öğreten bir ağ olması yönünde desteğimizi hep vurguladık. Bu anlayışın ürünü olan bu ve benzer çalıştayları da bu yönüyle değerlendiriyoruz” dedi.

 

“2007 Yılından Bu Yana İşgücü Piyasasının Nabzını Tutuyoruz”

Uzunkaya, İŞKUR’un 2007 yılından bu yana gerçekleştirdiği araştırmalarla işgücü piyasasına yönelik en güncel bilgiler doğrultusunda programlarını geliştirdiğini söyledi. İŞKUR İşgücü Piyasası Araştırmasının Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kapsamlı araştırmaları arasında yer aldığına dikkat çeken Uzunkaya, şu açıklamalarda bulundu: “Burada ele alacağımız konu işgücü piyasasındaki zorluklarımız. Mevcut zorluklarımız var, yakın gelecekte karşılaşacağımız yeni beklentiler ve zorluklar söz konusu. Bu sebeple işgücü piyasası araştırmaları bizim için çok büyük anlam ifade etmektedir. 2007 yılından bu yana İŞKUR olarak gerçekleştirmekte olduğumuz işgücü piyasasına yönelik talep araştırmalarımız bizim politikalarımızı oluşturmamızda etkin rol oynamaktadır. Gerek ulusal, gerek yerel, gerekse de sektörel politikalarımızı oluşturma noktasında, işgücü piyasasının taleplerini dikkate alıyoruz. Bu vesileyle gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın çıktılarının WAPES çatısı altındaki tüm ülkelerin işgücü piyasası araştırmalarına örnek olmasını temenni ediyorum.”

 

WAPES Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Sofia Elomri ise böylesine önemli bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, işgücü piyasasına ilişkin yeni beklenti ve zorlukların ele alınacağı çalıştay kapsamında işgücü piyasası araştırmalarının rolünü masaya yatıracaklarını söyledi. Bu açıdan arz ve talebin doğru eşleşmesi noktasında bilgi ve beceri paylaşımının önemine değinen Elomri, çalıştay çıktılarının WAPES’e üye ülkelerin işgücü piyasası araştırmaları kapsamında örnek alınacağını kaydetti.

 

Konuşmaların ardından Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

İki gün süren Çalıştayın ilk günkü oturumunda; işgücü piyasasında yeni zorluklar, gelecek eğilimleri tahmin etmede ve politika geliştirmede işgücü piyasası araştırmaları, arz ve talep araştırmalarının ortak değerlendirme uygulamaları, talep araştırmaları ve ülke uygulamalarında metodoloji ve ihtiyaç duyulan becerileri belirleme süreçlerini değerlendirme konuları, ikinci günkü oturumunda ise işgücü piyasası araştırmaları, tüm teknik detaylarıyla derinlemesine ele alınacak ve küresel iyi uygulamalar paylaşıldı.

 

İşgücü Piyasası Araştırmalarının geleceği tahmin etme ve politika geliştirmedeki gücünden yola çıkarak yürütülen iki günlük Çalıştayın sonuçları WAPES üyesi 82 ülkenin Kamu İstihdam Kurumlarına, ilgili Bakanlıklarına ve uluslararası kuruluşlara yaygınlaştırılarak İŞKUR’un uluslararası camiaya kritik bir katkı sunması sağlanacak.